Unakıtan, organlarını bağışladı

Kısa süre önce Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde böbrek nakli olan eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bütün organlarını bağışladı.

Unakıtan, organlarını bağışladı
30 Mayıs 2013 Perşembe 13:27 tarihinde eklendi.

Yaklaşık 6 ay önce kronik böbrek yetmezliği teşhisi konulan ve dünürü Alı Rıza Üstün’ün bağışladığı böbrek ile yeniden sağlığına kavuşan Kemal Unakıtan, Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ve ekibiyle birlikte basın toplantısı düzenledi. Unakıtan, kameralar karşısında organlarını bağışladığını bildiren belgeyi imzaladı. Unakıtan, "Hangi organlarınızı bağışladınız?" sorusuna "Ne varsa." cevabını verdi.

Beş gün önce böbrek nakledilen Unakıtan, toplantının düzenlediği salona ağzında maskeyle geldi. Neşeli görünen Unakıtan, nakil için AÜ'yü bilinçli seçtiğini söyledi. İnsanın iyi olduğunda sağlığını düşünmediğini belirten Unakıtan, "İnsan sağlığı elden gidince önemini anlıyor. İhtiyaç olduğu zaman organ nakli hayat kurtarıyor. Bu fevkalade önemli.” dedi. "Çok şükür yeniden sağlığıma kavuştum." diyen Unakıtan, ameliyatı gerçekleştiren ekibe teşekkür etti. Türkiye’de 1975 yılında diyaliz makinesi bile olmadığı için insanların böbrek yetmezliği sebebiyle hayatını kaybettiği hatırlatan Unakıtan, "Kimse başına ne geleceğini bilmiyor. 'Ne oldum değil, ne olacağım' dememiz lazım. Bir kaza, umulmadık durumlar insanı ihtiyaç sahibi haline getiriyor. Organ nakline ihtiyacı olan kimseye organı bağışlamak kadar güzel bir şey yok. Sevapsa sevap, insanlıksa insanlık. En birinci gelen vazifemiz bu." şeklinde konuştu.

Dünürüne teşekkür eden ve "Kızının kayınbabası olduğumdan değil, 30 yıllık arkadaş olduğunum için böbreğini bağışladı." diyen Kemal Unakıtan, basın toplantısına katılmayan eşine de teşekkür etti. "Beni gece gündüz yalnız bırakmayan eşime teşekkür ve minnetlerimi bildiriyorum." diyen Unakıtan, kendisini yalnız bırakmayanlar olduğunu ifade ederek, "Her yerden böbrek vermek için kan gruplarını bildirdiler. Bazı yerlerden, 'Bakanımıza böbreğimizi vermeye hazırız' diye televizyonlara gitmişler. Bunlar tabi insanı çok duygulandırıyor. Sevilmek güzel bir şey, sevmek güzel bir şey. Daha önce bunları bilmiyordum. Başıma geldiği için şimdi daha iyi anlıyorum." dedi.

İsrail’de gerçekleştirilen kök hücre naklinin böbreklerine yararı olmadığı için nakil olmak zorunda kaldığını anlatan Unakıtan, nakli olabilmek için de önce prostat ameliyatı olduğunu söyledi.

Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan da Kemal Unakıtan’ın 6 ay önce hipertansiyona bağlı kronik böbrek yetmezliği teşhisiyle hastanelerine başvurduğunu belirterek şunları söyledi: "Nakilden sonraki süreçte bütün hastalarda 4–5 günlük bir süreç yaşıyoruz. O süreci yaşadık. Bir sorunla karşılaşmadık. Böbrek testleri, ilaçlara uyumu gayet iyi. Beşinci gün itibarıyla kendisini karşınıza çıkardık."

Dinçkan, bir soru üzerine Unakıtan’ın talep etmesi halinde taburcu olabileceğini ifade etti.


CİHAN