Ünal: '''Genel Kurulda sorun çıkmaz''

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasını öngören yasa teklifinin TBMM Genel Kurulunda görüşmelerinde fazla sorun yaşanmayacağı görüşünü ifade etti.

Ünal: Genel Kurulda sorun çıkmaz
12 Mart 2012 Pazartesi 13:34 tarihinde eklendi, 1.142 kez okundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasını öngören yasa teklifinin TBMM Genel Kurulunda görüşmelerinde fazla sorun yaşanmayacağı görüşünü ifade etti.
    
Mecliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ünal, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasını öngören teklifin dün TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildiğini hatırlattı.
    
Muhalefetin, ''teklifin yok hükmünde'' olduğu görüşlerinin hatırlatılması üzerine Mahir Ünal, şöyle konuştu:
    
''Bir şeyin yok hükmünde olması için onun hukuki zemininin olmaması gerekiyor. Eğer parlamenter sistem içerisinde Meclisin çalışma şekline aykırı bir durum varsa, bu yok hükmünde kabul edilir. Yoksa birilerinin 'bu yok hükmünde' demesiyle, o şey yok hükmünde olmaz. Bir şey hukuki değilse, Meclisin tüzüğüne, teamülüne dolayısıyla hukukuna uygun değilse yok hükmündedir. Komisyonda görüşmeler yapılmış, Komisyon Divanı İçtüzüğün kendisine verdiği yetkileri kullanmış ve bu çerçevede de görüşmelerin tamamlandığını açıklamıştır. O yüzden burada bakılması gereken, bu görüşmelerin Meclis tüzüğüne uygun olup olmadığıdır. Biz Komisyon Başkanımızın, Komisyon Divanının verdiği karara bakıyoruz. Nihayetinde Komisyonun verdiği bir karar var. Komisyonun verdiği karar çerçevesinde de Milli Eğitim Komisyonunda yapılan görüşmeler tamamlanmıştır. Bundan sonraki süreçte muhalefet şerhleri istenecektir.
    
Aslolan Genel Kurul görüşmeleridir. Komisyonlar müzakere yerleridir. Dolayısıyla burada bakılması gereken Komisyonda ne kadar süre bunun görüşüldüğü, bununla ilgili bir alt komisyon kurulmuş, alt komisyon bir taslak üzerinde mutabık kalmış ve bu taslak üzerindeki görüşmelerde süreç işlemiş. Nihayetinde de Komisyon Divanı bunu oylamış ve orada oy çokluğuyla kabul edilmiş. Meclis Başkanı da bir açıklama yapmış, 'Meclis İçtüzüğüne göre gerekli incelemeleri yaptıktan sonra bir açıklama yapacağım' diye. ''
    
Mahir Ünal, teklifin ne zaman TBMM Genel Kuruluna getirileceği sorusuna, ''Sürecin nasıl ilerleyeceği onu belirler. Muhtemelen önümüzdeki hafta gelir'' karşılığını verdi.
    
-''Amaç, Komisyonun çalışmasını sağlamak''
    
Mahir Ünal, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir gün önce milletvekillerine mesaj gönderdiğini belirterek, şöyle konuştu:
    
''10 Mart Cumartesi günü CHP milletvekillerinin Komisyon odasını kapatması ve bunun basına yansıması üzerine AK Parti'li milletvekilleri de Pazar günü Meclise geldi. Komisyon odasına oturmuşlar. Biz içeri girdiğimizde komisyon üyelerine yer verilmesini istedik. Arkadaşlarımız da komisyon üyelerine yer verdiler. AK Parti'li milletvekillerin amacı Komisyonun çalışmasını sağlamak ve bir engellemeye mani olmak. Komisyon üyelerine yer verdiler ama komisyon üyesi Nur Serter, 'Arkadaşlarımız oturmadıkça biz oturmayacağız' dedi. Şimdi biz AK Parti milletvekillerine 'Arkadaşlar siz çıkın, içeriye CHP'li milletvekillerini alın' mı diyeceğiz- CHP'li üyeler, oturmayı reddettiler. O sırada içeride çoğunluk olduğu için Komisyon Başkanı da çalışmalarına başladı. Ondan sonra ilgili maddeleri oylayarak oylamayı bitirdi. Orada Komisyon Divanını yetkileri arasında bu var. Biz bu işin kendi meşru zemininde yürüdüğü kanaatindeyiz.''
    
''Çiçek, Kılıçdaroğlu ile görüştü'' 

    
Mahir Ünal, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun milletvekillerine mesaj çekmesinin ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in kendisini aradığını ve bir teklifte bulunduğunu söyledi.
    
Çiçek'in, Kılıçdaroğlu'na ''Komisyon üyeleri 10 dakika konuşmaya devam etsin, diğer milletvekilleri de 5'er dakika konuşsun ve 5'er kişiyle de bu işi sınırlandıralım. Yoksa Komisyon çalışmaları bitmeyecek'' dediğini aktaran Ünal, ''Ama Kemal Bey, Meclis Başkanı'nın bu teklifini kabul etmedi. Komisyon Başkanı, Cemil Bey'in bu teklifini önerge haline getirdi. Dünkü önerge oydu. Meclis Başkanı'nın teklifini Komisyon Başkanı önerge haline getirdi. Bu önerge kabul edildi'' diye konuştu.
    
''Basın mensupları arada kaldı'' -
    
Ünal, teklifin Genel Kurulda görüşmelerinde ne olacağı sorusuna karşılık, ''Dün yaşananları biz tasvip etmiyoruz ama Komisyonun çalışmalarının engellenmesini de tasvip etmiyoruz. Dün orada herhangi bir şekilde kaba kuvvet olmamış, karşılıklı olarak bir arbede yaşanmıştır'' açıklamasında bulundu.
    
Dün Komisyonun çalışmasına başlaması için kameraların dışarı çıkmasının istendiğini ancak CHP'li milletvekillerinin basın mensuplarını içeriden çıkarmamaya, AK Parti'li milletvekillerinin de basın mensuplarını dışarı çıkarmaya çalıştığını anlatan Ünal, ''Maalesef basın mensupları arada kaldı'' dedi.
    
Mahir Ünal, bir soru üzerine, ''Komisyona müdahale edemeyiz, çalışmasının engellenmesine karşıyız. Engelleme olmaması için çaba gösterdik'' ifadesini kullandı.