Üniversitede gerginlik

Tunceli Üniversitesi'nde geçen hafta yaşanan olayların ardından bugün de gerginlik yaşandı.

Üniversitede gerginlik
07 Ocak 2013 Pazartesi 16:38 tarihinde eklendi.

 

Bir grup öğrenci Rektör Prof.Dr. Boztuğ'u istifaya çağırıp, bir hafta boyuncu dersleri boykot karararı aldı. Derslere giren öğrencilere tepki gösteren eylemciler, sınavların yapıldığı salonlara kar topu attı.

Tunceli Üniversitesi'nde geçen Cuma günü ODTÜ öğrencilerine destek vermek için bir grup öğrencinin açtığı afişin Rektör Prof.Dr. Durmuş Boztuğ'un indirmek istemesi üzerine yaşanan olaylarda polis 20 öğrenciye gözaltına almıştı.

Öğrenciler savcılının talimatıyla adliyeye sevk edilmeden serbest bırakılmıştı.Bugün Mühendislik Fakültesi önünde slogan atarak toplanan yaklaşık 700 öğrenci, polis çağırarak 20 aradaşlarının gözaltına alınmasına neden olan Rektör Boztuğ'u istifaya çağırdı.

Üniversiteyi bir hafta boyunca boykot ettiklerini belirten öğrenciler, finallere girmek isteyen öğrencilere de engel oldu. Senato'nun aldığı kararı da geri almasını isteyen öğrenciler, kendilerini ikna etmek isteyen hocalarıyla uzun süren görüşmelerden sonra rektörlük binasına doğru slogan atarak yürüyüşe geçti.

Öğrencilerin önünü kesen çevik kuvvet polisi, bir süre öğrencilerin yürümesini engelledi. Ancak daha sonra engelleri kaldırınca öğrenciler, "rektör istifa", "yandaş rektör istemiyoruz" sloganları atarak rektörlük binasına doğru tekrar yürüyüşe geçti. Rektörlük binası önüne gelen öğrenciler, kapı önünde Rektör Boztuğ ve bir grup öğretim üyesini görünce anda "yuh" çekti.

Bunun üzerine Rektör Boztuğ ve yanındakiler hızla bina içine girdikleri gözlendi.Rektörlük binası önünde öğrenciler adına açıklama yapan Özgür Kiraz, tutumunu eleştirdiği Rektör Boztuğ'un öğrencilerden özür dilemesini isteyerek, "Üniveriste rektörü Prof.Dr. Durmuş Boztuğ kendi egonamayası dışında hiçbir sese izin vermemektedir. Öğrenciler üzerinde baskı kurmak içine en ufak bir demokratik talebi acımasızca bastırmakta hiçbir zaman tereddüt etmiyor. Öyle ki geçen hafta içinde kantine bir afiş asmak isteyen öğrencilerin üzerine güvenlik birimlerini salan rektör, özel güvenlik birimlerine ve korumalarına talimat vererek bir çok öğrenci arkadaşımızı darp ettirmiştir. Daha sonra Rektör Boztuğ, okula polis çağırarak birçok arkadaşımızı gözaltına aldırmıştır. Yine Üniversite Senatosu ODTÜ'de yaşanan olayları terörize ederek, üniversite öğrencilerini terörist ilan etmiştir. Biz rektöre soruyoruz. Okulları, üniversiteleri karakollara çeviren mi terörist, demokratik haklarını arayan öğrenciler mi? Yada 3 bin 500 polisi üniversiteye sokan zihniyet mi, demokratik hakkını arayan öğrenciler mi? Bu nasıl mantıktır anlamıyoruz? En demokratik hakkını arayan öğrencileri terörist ilan eden zihniyeti kınıyoruz ve sesleniyoruz. Terörist sizsiniz sayın rektör. Biz Tunceli Üniversitesi öğrencileri olarak, rektör Boztuğ'un öğrencilere yapılan haksız saldıralar ve göz altılardan dolayı öğrencilerden özür dilemesini ve senato kararını geri çekmelerini istiyoruz" dedi.
 
SINAVLARIN YAPILDIĞI DERSHANELERE KARTOPU ATTILAR 
 
Üniversiteyi bir hafta boyunca boykot ettiklerini belirten öğrenciler, hiçbir sınava girmeyeceklerini belirterek bir süre rektörlük binası ününde bekledikten sonra kampüsten ayrıldı. Daha sonra Mühendislik Fakültesi önüne giden yaklaşık 300 kişilik öğrenci grubu, boykota katılmayıp sınavlara giren öğrencilerin bulunduğu dershanelerin duvarlarına ve pencerelerine kar topu atarak sınava girmelerini engellemeye çalıştı.
 
Üniversite öğrencilerinin eylemi dolayısıyla polis, üniversite kampüsünde ve çevresinde çok sıkı güvenlik önemleri alırken, yaşanabilecek olaylara karşı Elazığ'dan Tunceli'ye takviye çevik kuvvet polisi getirildi.

DHA