"Üniversiteye sakallı girerdim"

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, öğrenciyken sakal yasağına karşı kapıda görevli ağabeylerin kendisini göz yumarak sakallı olarak üniversiteye aldığını anlattı.

Üniversiteye sakallı girerdim
27 Şubat 2014 Perşembe 22:23 tarihinde eklendi.

Çavuşoğlu, “80’li yıllarda sakal yabancı öğrencilere serbest, bizlere yasaktı. Ben her zaman yasaklara, darbeye, baskılara karşı oldum. İnadına sakal bırakırdım. Ve kapıdaki ağabeyler bizi sevdiği için onların göz yumması ile sakallı girerdim.” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Eskişehir’de AK Partili gençlerle Yunus Emre Kültür Merkezi’nde bir araya geldi. Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, 28 Şubat darbesine anlattı, kendisini çocukluğundan beri yasaklara ve baskılara hep karşı çıktığını aktardı. Bakan Çavuşoğlu, üniversite yıllarında bir hocasıyla ‘sakal yasağı’ konusunda aralarında geçen bir diyaloğu anlattı.

“28 Şubat’ta post modern darbe ile adeta özgürlükler halkımızın elinden alınmış. Yine hedef gençlik olmuştur.” diyen Çavuşoğlu, “Gençlerimiz okullardan uzaklaştırılmıştır. Başörtülü kızlarımız okullardan atılmıştır. Hem de tekme tokat dışarıya atılmışlardır. Halkımızın özgürlük alanları kısıtlanmıştır. Ve o gün demişlerdi ki, ‘bin yıl sürecek bir müdahale demişlerdi.’ Ama halkımızın desteğiyle artık 28 Şubatçılardan ve darbecilerden hesap verir hale getirmiştir Türkiye. Yani hesap veren hükümet ve hesap veren demokrasi olmuştur.” diye konuştu.

28 Şubat’ta gençlerin eğitimlerinden uzaklaştırıldığını, haklarının elinden alındığını vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, “Sadece başörtüsü değil 80’li yıllarda ben Ankara’da Siyasal Bilimler Fakültesi’nde öğrenciyken düşünebiliyor musunuz sakallı üniversiteye girmek yasaktı. Hatta şöyle bir ayrım vardı. Yabancı öğrencilere serbest, Türk öğrencilere, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yasaktı. Başörtülü kızlarımız o zamanda okula girerken başörtülerini çıkarırdı. O kızlarımız okuldan çıktıktan sonra başörtülerini takmak zorundaydı.” şeklinde konuştu.

Yasaklara ve baskılara karşı olduğunu, üniversite yıllarında da ‘ağabeylerin’ yasaklara karşı kendilerini hep koruduğunu, göz yumduğunu kaydeden Bakan Çavuşoğlu, şöyle dedi: “Ben her zaman yasaklara, darbeye, çocukluğumdan bu tarafa baskılara karşı olmuşumdur.

İnadına sakal bırakırdım. Ve kapıdaki ağabeyler bizi sevdiği için onların göz yumması ile sakallı girerdim. Hatta hocamın birisi bir gün dedi ki, ‘Ya Mevlüt ben seni yeni yabancı geliyor sandım. Sen misin sakallı. Sakalla nasıl içeriye girdin?’ dedi. ‘Hocam ben yasaklara karşı olduğum uçun sakal bırakıyorum. Yoksa sakal bırakacağımdan değil.’ dedim. Eğilip bana dedi ki, ‘Ben de karşıyım yasaklara. Boş ver.’ dedi.”


CİHAN