Ünye Müze Evi açıldı

Ünye Müze Evi görkemli bir açılış ile ziyaretçilerine kapılarını açtı

Ünye Müze Evi açıldı
18 Mayıs 2013 Cumartesi 18:17 tarihinde eklendi.

Ordu'nun Ünye Araştırma Grubu Başkanı Ahmet Kabayel, açılış konuşmasından, 2010 yılında başladıkları restorasyon çalışmasının bölgede yapılan restorasyonların en önemlisi olduğunu düşündüğünü söyledi. Restorasyon sırasında buradaki her dokunun korunduğunu anlatan Kabayel, "Bunlar sonucunda ortaya güzel bir eser çıktı. Bu güzel eserin ortaya çıkmasında büyük rol oynayan Nuran Hanım’a çok teşekkür ediyorum. Merhume ev sahibimiz Ali Rıza Bey ve eşi bize destek vermeseydi bu ev yine ortaya çıkmayacaktı. İstanbul Üniversitesi Restorasyon Kültür Başkanı Zeynep Ahunbay, bu binanın yapabileceği konusunda bilgi aktarımında bulundu ve sökülmeden yapılmasına katkıda bulundu. Bu binanın yapılmasında emeği geçenlerden Ünye Tarihi Araştırma Gurubu Dönem Başkanı Ahmet Derya Varilci. Kendisi bunaldığımız dönemlerde elinden gelen her türlü desteği sağladı. Ünyeli ustaların yöneticisi olan Hasan Kadim’e Ünyeli esnaflara teşekkür ederim. Bizler Ünye’nin tarihini araştırırken çok önemli bulduğumuz belgeleri değerlendirmeye çalışıyoruz. Bunlardan 3 arkadaşımız var; Osman Doğan, İrfan Dağdelen ve Sabri Bacacı. Bizler burada bir şeyler yapmaya çalışırken bu üç arkadaşımız da İstanbul’da çok önemli çalışmalar ve çabalar sarf ettiler. Bu eserin ortaya çıkmasında emeği geçen ve destek veren Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu’na da çok teşekkür ederiz. Tekrar hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu ise şunları söyledi: “Ünye’de bir ilk olan müze evimizin açılış törenine hepiniz hoş geldiniz. Geçmişini bilmeyen geleceğe güvenle bakamaz sözünde olduğu gibi geçmişimizi asla unutmayacağız. Unutmamak adına da bu güne kadar bizden önceki dönemlerde Ünye’ye hizmet eden, Ünye adına büyük emek veren bütün siyasilerimize hepinizin huzurunda teşekkür ediyorum. Ünye’nin daha güzel olması daha yarınlara vizyonlu marka şehir olarak girebilmesi için geçmişimizi de mutlaka sahiplenmek korumak durumundayız. Bu manada başlattığımız çalışmalardan bir tanesi de Ünye Müze Evi oldu. Belki çok bilinen bir yapı, ama Ünye’nin her yerde olduğu gibi saklı gizli bir tarihi vardır. Sağ olsun yerel tarih grubumuzun çok değerli temsilcilerinden aldığımız değerli desteklerle bu müze evimizin yapılabilmesi adına Nuran Hanım çok büyük özveri gösterdiler. Bu evimizi kamulaştırdık. Kamulaştırdıktan sonra restorasyonunda Ünye Belediyesi olarak çok bilgili değildik. Çok çeşitli kurum ve kuruşlardan destek aldık. Bize destek veren eski İçişleri Bakanımız İdris Naim Şahin'e huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Hepimize hayırlı olmasını diliyorum.”

Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de şunları ifade etti: “Tarihe yolculuk yaparak tekrar geri dönüşüm noktasındayız. Sadece tarihe geri yolculuk yapmak değil ileriye doğru da biletimizi almı,ş yoluculuk rotamızı ortaya koymuş durumdayız. Mimar çizgisi aşılamamış Mimar Sinan’ın İstanbul’da ve Anadolu coğrafyasının değişik yerlerinde uygulamış olduğu mimari örneklerinden esinlenerek ustalar ve mimarlar tarafından ülkemizde 18. yüzyılda, 1960 yılında uygulanmış bir örneğini yok olmak üzereyken bir kurtarıcı el tarafından kurtarılıp yeniden günümüze ve geleceğe kazandırılmasının bugün mutlululuğunu yaşadık. Açılmış olan Ünye Müze Evi’nin Ünyelilere ve herkese hayırlı olmasını diliyorum.”

Konuşmaların ardından Ünye Müze Evi'ne büyük katkılar sağlayan Ünye Araştırma Grubu Başkanı Ahmet Kabayel’e, eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e, Ünye Tarihi Araştırma Grubu Dönem Başkanı Ahmet Derya Varilci’ye, Erkin ailesine ve Nuran Çataklı’ya plaket takdim edildi.


CİHAN