Ürdün Kralı 2. Abdullah, TBMM'de

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'de resmi temaslarda bulunan Ürdün Kralı 2. Abdullah onuruna TBMM Tören Salonu'nda yemek verdi.

Ürdün Kralı 2. Abdullah, TBMMde
05 Mart 2013 Salı 19:18 tarihinde eklendi, 1.580 kez okundu.

 

Cemil Çiçek, yemekten önce yaptığı konuşmada, Kral Abdullah'ı Türkiye'de görmekten ve Meclis çatısı altında ağırlamaktan dolayı büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

TBMM Başkanı Çiçek, Türkiye ile Ürdün'ün sıkıntılı bir coğrafyada bulunduğunu, iki ülkenin çevresinde olup bitenlerin iki ülkeyi fazlasıyla meşgul ettiğini ve zaman zaman da olumsuz etkilerini yaşadığını belirterek, ''Ümit ederim ki en kısa sürede bölgede yaşanan bu sıkıntılar bir an evvel son bulur. Bizler de enerjimizi, çabamızı bölgenin yararına, istikrarına ve huzuruna harcamış oluruz.'' dedi.
 
TBMM Başkanı Çiçek, sözlerinde şunları kaydetti: "2ülkenin çevresinde olup bitenler bizi ve sizi fazlasıyla ilgilendirmekte, meşgul etmektedir. 2 ülkede sıkıntılı bir coğrafyada bulunmaktadır. Bu sıkıntılı coğrafyada iki ülkenin çevresinde olup bitenler zaman zaman 2 ülkeyi de olumsuz yönde etkilemektedir. Çevremizdeki gelişmelerin bazen ülkelerimize olumsuz tesirleri olmaktadır. Ümit ederim ki en kısa sürede bölgede yaşanan bu sıkıntılar bir an evvel son bulur ve bölgeye huzur gelir, barış gelir, istikrar gelir. Bizler de enerjimizi, çabamızı bölgenin yararına, istikrarına ve huzuruna harcarız." 
 
Türkiye olarak Ürdün'ü yakından takip ettiklerini de belirten TBMM Başkanı Çiçek, Ürdün'de yaşanan her olumlu gelişmenin ve yapılan her olumlu çaba ile atılan pozitif adımların kendilerini memnun ettiğini söyledi. TBMM Başkanı Çiçek, Ürdün heyetinde bulunan ve yeni seçilen Temsilciler Meclisi Başkanı'nı da tebrik etti.
 
İki ülke arasındaki anlaşmaların Parlamentodan geçtiğini de hatırlatan Çiçek, başlatılan Türkiye-Ürdün ilişkilerine Parlamento olarak destek vermek istediklerini belirtti ve bir anlaşmanın da onaylanmak üzere olduğunu söyledi. Çiçek, "sizlerin başlattığı bu olumlu sürece biz de parlamento olarak ne katkı verirsek bu Türkiye'nin yararınadır diye düşünüyorum.'' dedi
 
TBMM Başkanı Çiçek, 2 ülke arasında herhangi bir husumet olmamasının ilişkilerin geliştirilmesi bakımından çok önemli bir faktör olduğunu da sözlerine ekledi.
 
Ürdün Kralı Abdullah da iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine değindi. 2 ülke arasındaki ilişkilerin hem siyasi hem de tarihi anlamda çok eskiye dayandığını söyledi. Ürdün Kralı Abdullah, sıkıntıların ve sorunların yaşandığı bölgede Türkiye ile Ürdün arasındaki ilişkilerin sağlam şekilde devam etmesinin çok önemli olduğunu ifade etti ve iki ülke Parlamentolararası ilişkilerinin karşılıklı ziyaretler gerçekleştirmek suretiyle iki ülke ilişkilerine büyük katkı sağlayacağını ifade etti.
 
Kral Abdullah Ürdün'de yeni bir siyasi hayata geçildiğini de anımsatarak gelecek 4 yıl içinde ülkenin gerçekleştireceği demokratik reformların temellerinin atıldığını belirtti.
 
Türkiye'nin kültürel olarak kendilerine son derece yakın bir ülke olduğunu, 10 yıllardır sürdürdüğü demokratikleşme geleneği ve bu süreçte kazandığı deneyimin Ürdün için önemli olduğuna vurgu yapan Abdullah, Türkiye'nin bu deneyimini Ürdün ile paylaşılmasının faydalı olacağını söyledi.

CİHAN