"Urla’daki ruhsatsız villalar Hazine arazisine yapılmış"

İzmir İl Genel Meclis Başkanı Serdar Değirmenci, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ailesiyle birlikte tatil yaptığı Urla Zeytineli Köyü’ndeki kaçak ve ruhsatsız olan villaların bir kısmının Hazine arazisi üzerine yapıldığını iddia etti.

Urladaki ruhsatsız villalar Hazine arazisine yapılmış
07 Şubat 2014 Cuma 23:59 tarihinde eklendi.

İl Genel Meclisi toplantısında açılış konuşmasında yine son günlerin tartışmalı konusu olan Başbakan Erdoğan’ın tatil yaptığı Hacılar Koyu’ndaki kaçak villalar gündeme geldi.

Toplantıda konuşan Meclis Başkanı Değirmenci, villaların bulunduğu bölgedeki parsellerden birinin Hazine’ye ait olduğunu öne sürdü. Hazineye ait olan 1819 nolu parseldeki kaçak yapıların yıkımı için üç kez yazı yazmalarına rağmen Milli Emlak’tan yanıt alamadıklarını belirten Demirmenci, Hacılar Koyu’nda 1609, 1607, 1608, 1611, 1819 numaralı parsellerin bulunduğunu hatırlattı.

Değirmenci, “İzmir İl Özel İdaresi, mülkiyeti Hazine adına kayıtlı bulunan 1819 numaralı parsele ilişkin olarak, parsel üzerinde yer alan ruhsatsız yapıların yıktırılması konusunda 775 sayılı kanun gereği 16.04.2012, 19.03.2013 ve 23.05.2013 tarihlerinde Defterdarlık Milli Emlak Dairesi Başkanlığı’na yazı yazmıştır. Ancak bu konuda ne yapıldığına dair bir yanıt alamamıştır.” diye konuştu.

"VİLLALARA DOKUNAN YANIYOR"

Hacılar Koyu’nun, 1995 yılında 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. derece SİT alanı ilan edildiğini belirten Değirmenci, bu bölgeye yapılan villaların kaçak ve ruhsatsız olduğunu söyledi. Kaçak ve ruhsatsız olduğu için İl Encümeni’nin para cezası uyguladığını, daha sonra da yıkım kararı aldığını belirten Değirmenci, sahiplerinin yıkıma karşı İzmir 4. İdare Mahkemesi’ne dava açtığını, dava sonucunda Danıştay yolu açık olmak üzere İl Encümeni’nin haklı olduğunun ortaya çıktığını anlattı.

Villalar ile ilgili olumsuz karar alan kamu görevlilerinin yerlerinin değiştirildiğini vurgulayan Değirmenci, “Bu yapılar hakkında para cezası ve yıkım kararı alan İl Encümeni ve bu konuyu encümene sevk eden İzmir eski Valisi Cahit Kıraç, EXPO oylamasına kısa bir süre kala ani bir kararla Diyarbakır’a tayin edildi.

Bunun gibi kararlara karşı çıkan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da görevden alındı. Son olarak konuya mesafeli yaklaşan Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Fethi Şahinoğlu’nun da İzmir’e göreve başladıktan 6 ay sonra görevden alınmıştır. Bakanından valisine, müdürüne kadar villalara kim dokunduysa yanıyor. Sıra bize geldi. Zaten bizi de ay sonunda kapatacaklar, sen sağ ben selamet.” diye konuştu.

Uzun süredir İzmir ve Türkiye gündeminde yer alan villaların bulunduğu Hacılar Koyu ile ilgili birçok bilinmeyenin olduğunu belirten Değirmenci, şöyle devam etti: “İzmir 1 No’lu Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu, bahse konu olan 1. derecedeki SİT alanının 3. dereceye SİT alanına dönüşmesi için bir karar almış mıdır, almamış mıdır?

Bu kararı almışsa hangi gerekçelerle almıştır? 1. dereceden eğer 3. dereceye çevrildiyse buna hangi bilirkişiler imza atmıştır? Bu komisyon kimlerden teşekkül etmiştir? Bu karar alındıysa onay için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gidecektir. Yeni Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce aynı yoldan mı gidecek, kanun ne emrediyorsa onu mu yapacak, hep birlikte göreceğiz.”

SİT bölgesindeki 1819 numaralı parselin kayıtlarda Hazine’ye ait görüldüğünü de anlatan Değirmenci, buraya yapılan ruhsatsız yapıların yıkılması için encümenin kestiği cezanın ardından, yıkımın gerçekleştirilmesi için idarelerince Defterdarlık Milli Emlak Daire Başkanlığı’na 775 sayılı kanun gereği 16.04.2012, 19.03.2013 ve 23.05.2013 tarihlerinde yazı yazıldığı bilgisini verdi. Ancak Defterdarlık Milli Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından bir işlem yapılmadığını ifade eden Değirmenci, “Bu evlerle ilgili Defterdarlık Milli Emlak Daire Başkanlığı da kamuoyunu bildirmelidir.” çağrısında bulundu.


CİHAN