Uşak’ta taşeron Karayolları işçileri eylemde

Uşak’ta Karayolları 25. Şube’ye iş yapan taşeron firmanın 56 işçisi, maaş alamadıkları ve firma sahipleriyle yaşadıkları tartışma sonucu işten çıkarıldıklarını iddia etti.

Uşakta taşeron Karayolları işçileri eylemde
10 Aralık 2013 Salı 16:16 tarihinde eklendi.

 Arkadaşları adına açıklama yapan altı yıllık işçi Ercüment Duran, “Burada eylem yapmamızın sebebi, maaşlarımızı alamamızdır. İki aydır maaşlarımız yatmamaktadır. Kurban Bayramı'ndan önce de iki üç ay içinde maaşlarımızı ödediler. Sorduğumuz zaman da, 'İster çalışın, ister kapı dışarı.' dediler. Her gün tehdit edilmekteyiz. Bugünkü eylemimizin sebeplerinden bir tanesi, maaşı ve mesaimizi istediğimizde ödenmeyecek demeleri. Biz de dedik ki patrona söyleyin, bizimle konuşsun. Patron hiç bizimle konuşmuyor. Geldi, 56 kişiyi birden işten attı. Bize bir kelime söylemeden dışarı çıktı.” dedi.

Maaşlarının 900 ile bin 500 lira olduğunu belirten Ercüment Duran, “Operatör, kepçe, şoför ve işçiler olarak, primlerimiz asgari ücret üzerinden yatmaktadır. Bunu içeriye söylediğimizde, 'Biz bilmeyiz, biz anlamayız, işine gelen çalışır, işine gelmeyen çalışmaz.' diyorlar. Biz de haklı olarak sigorta primlerimizin, aldığımız maaş üzerinden yatması gerektiğini düşünüyoruz. Buradan SGK’ya, sayın yetkililere ve savcılarımıza bizce görev düşmektedir. İnşallah gereken de yapılmaktadır. Burada bizi gece gündüz çağırıyorlar, geliyoruz çalışıyoruz, mesai ödenmiyor. Gecenin ikisinde, üçünde, beşinde hiçbir arkadaşımız, biz burada çalışmayacağız demedi. Onlar bizi susturmaya çalışıyor. Kanunen onlar devletten nasıl almışlarsa biz onu uygulamalarını istiyoruz. Mesai yok, maaş,yok, tehdit çok, biz ne yapalım? Biz de haklı olarak bütün arkadaşlarımızla buraya çıktık.” şeklinde konuştu.

Duran, tehdit edildiklerini de söyleyerek, “Şube şefimiz, haklı olarak üstü olduğu için bölgeden Başmühendis Hasan Kayahan’ı çağırdı. Kayahan, bizim şoför bir arkadaşı çağırarak tehdit etti. 'Çıkarsanız çıkarsınız, çıkmazsanız işten atılırsınız.' dedi. Bize hiçbir zaman açıklama yapmadı. Arabasıyla giderken gülerek gitti. İnsan bir durur, 'Arkadaşlar, derdiniz tasanız nedir?' der. Biz burada neyiz? Taşeron, maliyetten kaçmak için bir kamyonu Ankara’ya gönderdi. Bunun önüne bıçak takıldı, üstüne tuz serici takılmadı. Arkadaşlarımız bu soğukta üstüne çıkıyor ve üzerinden atıyor. Geçen sene Gökçe ören ekibimizdeki bir arkadaşımız, bunun yüzünden kamyondan düşerek vefat etti. Biz bunları taşerona söylediğimiz zaman, 'Siz bizim işimize karışmayın.' diye söyleniyor.” dedi.


CİHAN