Usta oyuncunun büyük dramı

Tomris Oğuzalp tek göz bir evde yalnızlığa mahkûm bir şekilde yaşamaya çalışıyor.

Usta oyuncunun büyük dramı
19 Ocak 2012 Perşembe 09:26 tarihinde eklendi, 1.169 kez okundu.

 

“Beyaz Melek”, “Teyzem”, “Akrebin Yolculuğu”nun da aralarında bulunduğu onlarca sinema filmi, “Çalıkuşu”, “Gecenin Öteki Yüzü”, “Hayat Bağları” gibi bir o kadar da dizide izledik onu.  1953 yılında “Sarı Zeybek”le sinema hayatına atıldı. Aynı yıllarda Devlet Tiyatrosu çatısı altında çok sayıda oyunda rol aldı. Oyunculuğunun yanı sıra sesiyle de ünlüydü aslında; önemli bir seslendirme sanatçısıydı. “Harry Potter” serisinin baş karakterlerinden Molly Weasley’in sesi olarak kulaklarımızdaydı... En son geçtiğimiz yıl Devlet Tiyatroları sahnesinde “King Kong’un Kızları” adlı oyunla selamladı seyircisini.
 
Yardım çağrısı
Bu portrenin sahibi Tomris Oğuzalp... Işıl Yücesoy’un yönettiği “King Kong’un Kızları”, aile ve toplumdan uzaklaştırılarak huzur evlerine yerleştirilen, bir süre sonra da beden ve zihinsel sağlıklarını kaybeden yaşlıları anlatıyordu. Bu yaşlı kadınlardan birini sahnede canlandıran Oğuzalp, gerçek hayattaki ‘yaşlılığında’ da zor günler geçiriyor.
 
Bakırköy’deki evinde yalnız başına yaşıyor Tomris Oğuzalp. Komşularından başka kimsesi yok... İlk olarak Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin Türkiye Merkezi Başkanı Üstün Akmen dile getirdi, Tomris Oğuzalp’in içinde bulunduğu zor durumu. Ona yardım edilmesi için devlete, sanatçılara, sanat kurumlarına çağrıda bulundu. Sanatçının tek göz evinde yardıma muhtaç yatmakta olduğunu duyurdu.
 
1932 doğumlu Tomris Oğuzalp, yaşlılık nedeniyle fiziksel açıdan tek başına yaşamını sürdürecek durumda değil. Yaklaşık bir hafta önce durumu daha da kötüleşen sanatçıya komşusu Handan Hanım bakıyor. Birkaç gündür de, Oğuzalp’in çok uzaktan bir yakınının tutmuş olduğu bakıcı yardım ediyor Handan Hanım’a.
Oğuzalp, birkaç gün önce iki gözünden katarakt ameliyatı olmuş, üst dişleri kaplamaları döküldüğü için çekilmiş. Doğru dürüst konuşamıyor. Durumu hakkında tek bilgi sahibi olan komşusu Handan hanım şunları söylüyor: “Herhalde demans, Alzheimer başlangıcı. Ama zihni açık alsında. Bizleri tanıyor. Kalkıp yürüyemiyor, sürekli yatıyor. Nisan ayından beri ben yanındayım; gecemiz gündüzümüz birlikte geçiyor. Katarakt ameliyatı Emekli Sandığı’ndan karşılandı ama emekli maaşı kirasına, bakım masraflarına yetmiyor.”
 
Hayatta akrabası yok
Bir kardeşi varmış Oğuzalp’in o da birkaç yıl önce vefat etmiş. Hiçbir akrabası yok hayatta. Handan Hanım, Oğuzalp üzülmesin diye önceleri durumun duyulmasını istememiş. Belediyeye, çeşitli kurumlara başvuruda bulunmuş yardım etmeleri için: “Ama henüz detaylı bir sonuç alamadık. Aldığımız cevap hep size döneceğiz oldu. Çok yardımsever biriydi Tomris Hanım. Çok eli açıktı. Cerrahpaşa Hastanesi’ne büyük bir para yardımında bulunmuştu mesela birkaç yıl önce. Parası varken etrafına çok dağıtmış ama şimdi kimsesi yok; çok acı bir şey.”
 
Devlet Tiyatroları, yıllarca emek vermiş sanatçısı Tomris Oğuzalp’i unutmuyor. Henüz resmi bir yardım yapılmış değil ama DT sanatçıları kendi aralarında toplanıp Oğuzalp’e maddi destek için girişimlerde bulunmuş. Özellikle kredi borcunu ödeyebilmek için... Ama ne kadar yeterli olur bilinmez...