Utku Kalı ikinci kez hakim karşısında

Reyhanlı patlamasıyla ilgili gizli belgeleri dışarıya sızdırmakla suçlanan tutuklu sanık er Utku Kalı Samsun'da görülmeye başlanan davanın ikinci duruşmasına geniş güvenlik önlemleri altında katıldı.

Utku Kalı ikinci kez hakim karşısında
11 Kasım 2013 Pazartesi 18:27 tarihinde eklendi.

Özel yetkili Samsun 3'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk kez hakim karşısına çıkan er Kalı ifadesinde, belgeleri komutanın emri ile tutanak karşılığında iki sivil şahsa verdiğini bu nedenle suçsuz olduğunu söyleyerek tahliyesini istedi.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs tarihinde düzenlenen, 52 kişinin ölümüne neden olan patlamayla ilgili üzerinde 'Gizli' ibaresi bulunan 4 belgeyi dışarı sızdırıp internette yayınlanmasına neden olduğu gerekçesiyle hakkında 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Kalı, geçen ay yapılan ilk duruşmaya travma sonrası stres bozukluğu ve intihar eğilimi olduğu gerekçesiyle Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde tedavi gördüğü için katılamamıştı.

Geniş güvenlik önlemleri altında sivil kıyafeti ile adliye binasının arka kapısından içeri alınan Jandarma Er Utku Kalı’nın yanı sıra duruşmaya, babası Mahmut Kalı, annesi Gönül Kalı ile CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık ve Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de katıldı. Duruşmada sakin olduğu gözlenen Kalı, 5 sayfadan oluşan yazılı ifadesini heyete sundu, duruşmaya başlamadan önce ise söz alarak, "Dün babamın doğum günüydü. İzin verirseniz onun doğum gününü kutlamak istiyorum" dedi.

Mahkeme başkanı da, "Burada ciddi bir iş yapıyoruz. Duruşma sonunda kutlarsın" diyerek Kalı'nın bu isteğini geri çevirdi.

Sağlık durumu nedeniyle oturarak ifade veren er Kalı yazılı ifadesinde, "Ben santralde görevliyim. Bahsi geçen mesajlar geldikten bir gün sonra iki sivil şahıs akşam geldi. Komutana selam verdikten sonra gelen mesajları istedi. Komutanın emri ile tutanak karşılığında şahıslara verdim.

Daha sonra arama yapıldı. Sadece benim telefonum bulundu. Sonra da tutuklandım. Ben sivildeyken bir GSM operatöründe elektronik haberleşme teknikeri olarak çalışıyordum. Bu belgeleri ben sızdırmış olsaydım, telefonda saklamazdım. Düşerdim, sıfırlardım, hatta tuvalete atardım. Benim telefonumu arkadaşlarım da kullanıyordu. Başkaları da bu işi yapmış olabilir." dedi.

Belgeleri internete verdiği iddia edilen ve tutuksuz yargılanan E.P. ile görüşüp görüşmediği sorusu karşısında ağır antidepresan ilaçları kullandığını ve bazı şeyleri hatırlamadığını belirten er Kalı, "Mesajları yayınlayan E.P. arkadaşımdır. Ama askerdeyken görüştük mü, aldığım ilaçlar nedeniyle hatırlamıyorum." diyerek tahliyesini istedi. Kalı'nın ifadesinin ardından duruşmaya bir süre ara verildi.


CİHAN