Uydular yörüngeden çıkacak

Güneş lekelerinin sayısının Ekim ayında 140 veya 2012 yılının Ağustos ayında 90 civarında olacağını tahmin ediliyor

Uydular yörüngeden çıkacak
05 Nisan 2011 Salı 08:51 tarihinde eklendi, 1.645 kez okundu.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerefşan Kaymaz, güneş lekelerinin maksimum sayısının 2011 yılının Ekim ayında 140 veya 2012 yılının Ağustos ayında 90 civarında olacağının tahmin edildiğini belirtti.

Kaymaz, Güneş’teki aktiviteler sırasında açığa çıkan enerjinin, alçak yörüngeli uyduların yükseklik kaybına, yörünge değiştirmesine ve güneşteki fırtınanın şiddetine göre uyduların yörüngelerinden düşmelerine neden olduğunu da söyledi. Kaymaz, dünya üzerindeki yaşamın sürdürülebilmesinin tek kaynağı olan Güneş’in bugün 4,5 milyar yaşında olduğuna dikkati çekti.

Kaymaz, Güneş’in enerjisinin uzaya, elektromanyetik dalgalar ve güneş rüzgarı olmak üzere iki yolla taşındığını belirterek, aktif dönemlerinde Güneş’in yüzeyinde çok sık meydana gelen şiddetli patlamalar sonucunda Dünya’ya ulaşan elektromanyetik enerji seviyesinde ve güneş rüzgarıyla taşınan parçacıkların enerjisi ile sayısında artışlar olduğuna dikkati çekti.

Kaymaz, Güneş aktivitelerinin ne kadar şiddetli olduğu veya olacağının tahmininin, genellikle maksimum güneş lekesi sayılarının takip edilmesiyle yapıldığını belirterek, Güneş lekeleri sayılarının çok olması durumunda, güneş fırtınalarının oluşması olasılığı da o kadar yüksek olduğunu anlattı.