Uzanlar'ın iki davası birleştirildi

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, iş adamı Cem Uzan'ın da yargılandığı toplam 18 sanıklı ''zimmet'' davası ile aynı mahkemede görülen ve aralarında Cem Uzan, babası Kemal Uzan, kardeşleri Murat Hakan Uzan ve Ayşegül Uzan'ın da bulunduğu 34 sanıklı ''dolandırıcılık'' davasının birleştirilmesine karar verdi.

Uzanların iki davası birleştirildi
11 Nisan 2012 Çarşamba 17:53 tarihinde eklendi, 1.101 kez okundu.

 

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıklardan Salih Bora, Emine Birsen Canpolat, Mustafa Tunç Seber ve Mahmut Sağır ile taraf avukatları katıldı.
 
Mahkeme Başkanı Ertuğrul Tokalakoğlu, sanık Cem Uzan'ın yakalanıp Türkiye'ye iadesi hususunda yazılan müzekkereye cevap verilmediğini söyledi.
 
Duruşmada, sanık avukatlarının savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı beyanda bulunmasının ardından, söz konusu dava dosyasının aynı mahkemede görülen 34 sanıklı davayla birleştirilmesi konusunda talepler alındı.
 
Cumhuriyet Savcısı Selamettin Celep, iki dosya arasında bağlantılar olduğunu belirterek, her iki davanın birleştirilmesine karar verilmesini istedi.
 
Mahkeme heyeti, bu dava dosyası ile iş adamı Cem Uzan, babası Kemal Uzan, kardeşleri Murat Hakan Uzan ve Ayşegül Uzan, amcaları Yavuz Uzan ve Bahattin Uzan'ın da aralarında bulunduğu 34 sanıklı dava dosyasının fiili ve hukuki irtibat sebebiyle birleştirilmesine karar verdi.
 
Sanık Cem Uzan'ın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, yargılama aşamasında yurt dışına kaçmış olması sebebiyle yokluğunda verilen tutuklama kararının sürdürülmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, duruşmayı, birleştirilen dava dosyasının tarihi olan 11 Haziran 2012'ye erteledi.
 
Bu arada, Cem Uzan'ın da aralarında bulunduğu 4 sanık her iki dava dosyasından da yargılandığından, toplam sanık sayısı 48 oldu.
 
-İddianamelerden-
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 34 sanıklı davanın iddianamesinde, Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Murat Hakan Uzan ve Cem Uzan'ın, ''suç işlemek için örgüt kurmak'' ve ''nitelikli dolandırıcılık'' suçlarından 9 ile 31'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
 
İddianamede, aynı kişilerin ''zimmet'' suçundan ayrıca 21'er yıldan az olmamak üzere hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
 
Ayşegül Uzan'ın da aralarında bulunduğu 21 sanığın, ''suç işlemek için kurulan örgüte üye olmak'' ve ''nitelikli dolandırıcılık'' suçlarından 8 ile 28'er yıl arasında hapisle cezalandırılması talep edilen iddianamede, bu kişilerin de ''zimmet'' suçundan 21'er yıldan az olmamak üzere hapis cezasına çarptırılmaları öngörülüyor.
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 18 sanıklı davanın iddianamesinde ise Cem Uzan, Melahat Uzan ve Ayşegül Uzan'ın, ''özel banka parasını zimmete geçirmek'' suçundan 12'şer yıldan az olmamak üzere hapisle cezalandırılması isteniyor.
 
İddianamede, diğer 15 sanığın da ''suç işlemek için kurulan örgüte üye olmak'', ''örgüt adına bilerek ve isteyerek faaliyette bulunmak'', ''özel banka parasını zimmete geçirmek'' ve ''gerçeğe aykırı banka bilançosu hazırlayıp gerçeğe aykırı muhasebeleştirme yapmak'' suçlarından 15 ile 18 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor.