Uzay istasyonuna büyük ikmal

Dünya'nın yörüngesinde Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) gıda ve ikmal malzemesi götürecek Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) insansız uzay aracı yarın sabah fırlatılacak.

Uzay istasyonuna büyük ikmal
22 Mart 2012 Perşembe 22:50 tarihinde eklendi, 1.539 kez okundu.

ESA'nın 6 astronotun bulunduğu UUİ'ye ikmal amacıyla üçüncüsünü göndereceği Automated Transfer Vehicle 3 (ATV-3), yarın TSİ 06.34'te Güney Amerika'da yer alan Fransız Guyanası'ndaki Kuru Guiana Uzay Merkezi'nden Ariane 5 tipi bir füzeyle uzaya gönderilecek. 
    
İtalyan fizikçi ve uzay uçuş önderi Edoardo Amaldi'nin isminin verildiği 6 tondan fazlası erzak ve ikmal malzemesinden oluşan 20 ton ağırlığındaki kargo gemisi 28 Mart'ta uzay istasyonu ile otomatik olarak kenetlenecek. 
    
ESA sorumluları, uzay istasyonuna şimdiye kadar gönderilecek en ağır kargo yükünün uzay aracının robot koluyla boşaltılacağını belirtti. 
    
Yetkililer, daha önce 9 Mart'ta yapılacağı açıklanan fırlatma işlemi öncesinde bulundukları kontrolde, yüklerin düzgün yüklenmediğini fark ederek, uçuşu ertelemişti. 
    
''Jules Verne'' adlı ilk ATV'nin 2008'de UUİ'ye yaptığı ilke seferin ardından 2011'de Alman matematikçi ve astronom ''Johannes Kepler''in adını taşıyan ikinci uzay aracı da görevini başarıyla yerine getirmişti. 
    
İtalyan fizikçi ve uzay önderi ''Edoardo Amaldi''nin ismi verilen üçüncü ATV'den sonra 2013 başında da dördüncü insansız uzay aracı ''Albert Einstein''in UUİ'ye ikmal için uzaya gönderilmesi öngörülüyor. 
    
Avrupalı büyük bilimadamlarının isimlerini bu uzay araçlarına vermeyi gelenek haline getiren ESA, 5. araca da ''Büyük Patlama'' teorisinin babası Belçikalı fizikçi George Lemaitre'in adının verileceğini açıklamıştı. 
    
Avrupa ATV aracı, 2008'den bu yana her 18 ayda bir uzay istasyonuna yaklaşık 6 ton ağırlığında gıda, su, eşya ve teçhizat taşıyor. Araç, UUİ ile en az altı ay kenetli kaldıktan sonra atmosfere giriyor. 
    
Avrupa'nın Automated Transfer Vehicle (ATV) ve Japonya'nın H-II Transfer Vehicle (HTV) adı verilen insansız uzay araçları, Rusya'nın ''Progress'' adlı yılların kargo gemisi gibi UUİ'ye yük ikmali yaptıktan sonra atmosfere girerek yanıyor.