Uzaya bir casus uydu daha

ABD Ulusal Keşif Bürosu , dün gerçekleştirilen başarılı ateşmeleyle uzaya bir casus uydu daha gönderdi. NRO’nun Delta 4 roketiyle fırlattığı uydu, 2012’de uzaya göndereceği dört uydudan üçüncüsüydü.

Uzaya bir casus uydu daha
30 Haziran 2012 Cumartesi 16:18 tarihinde eklendi, 1.124 kez okundu.

 

Uzay-havacılık sektörünün iki devi Lockheed Martin ve Boeing’in ortak girişimi olan United Launch Alliance (ULA) tarafından geliştirilen ateşlem, ABD’nin uzay görevlerindeki en güçlü roketi olan Delta 4 ile gerçekleştirildi.
 
70 metre uzunluğundaki, sıvı yakıtla çalışan üç motora sahip Delta 4, teknik aksaklıklar nedeniyle yaklaşık üç saat bekletildikten sonra, Cape Canaveral Hava Üssü’nün 37’inci ateşleme tesisinde dün TSİ 15.15’te ateşlendi.
 
Geliştirilen üç Pratt & Whitney Rocketdyne RS-68A birinci kademe motorları yaklaşık 1,4 milyon ton itiş gücü ortaya çıkaran Delta 4, sıvı oksijen ve hidrojen yakıtını çok kısa sürede tüketerek birkaç dakika içinde atmosferin tepelerine yükseldi.
 
Ateşlemeden dört dakika sonra, roketin dışındaki iki ana motor planlandığı gibi roketten koptu. Yaklaşık 1 dakika 40 saniye sonra, roketin merkezindeki RS-68A motoru da kapandı ve gövdeden ayrıldı.
 
GİZLİ UYDU ORTAYA ÇIKTI
Roketin ikinci kademesini oluşturan  Pratt & Whitneyhidrojen yakıtlı RL10B-2 motoru, RS-68A motorunun devre dışı kalmasından yaklaşık birkaç saniye sonra devreye girdi. Aynı anda, roketin yükünü ateşleme esnasında oluşan ısı ve tozdan koruyan kaplama düştü ve casus uydu, NROL-15 uydusu ortaya çıktı.
 
Bu esnada, ULA politikası gereği ateşlemenin yayını durduruldu ve Delta 4’ün ilerleyişi ve taşıdığı yük hakkında daha fazla bilgi verilmedi. ULA, daha sonra ateşlemenin başarıyla tamamlandığını ve casus uydunun başarıyla yörüngeye çıktığını açıkladı. 
 
ULA Başkan Yardımcısı Jim Sponnick, basına yaptığı açıklamada, “son dokuz gün içinde iki ateşleme gerçekleştirdiklerini ve 2012 yılında uzaya gönderilmesi planlanan dört casus uydudan üçüncüsünü başarıyla yörüngeye gönderdiklerini” belirtti.
 
NASA ve NRO, dün yapılan ateşlemeyle, 2002’den bu yana 20’inci defa Delta 4 roketlerini kullanmış oldu.

NTV