Uzayda neler oluyor?

Bugünlerde astronomlar, uzayda yaşanan bir olayı gözlemleyerek, bilim adına büyük tespitler yapmaya hazırlanıyor

Uzayda neler oluyor?
15 Eylül 2011 Perşembe 13:40 tarihinde eklendi, 2.558 kez okundu.

 

Dünya'ya yakınlığı açısından yaklaşık 400 yıldan bu yana benzeri görülmemiş bu muhteşem yıldız patlaması, bilim dünyasında büyük heyecan yarattı. 
 
14 Eylül 2011 tarihinde (dün) Hubble Uzay Teleskobu ile elde edilmiş görsel şölen niteliğindeki bu görüntü, 'Büyük Macellan Bulutu' adlı komşu galakside gerçekleşmiş büyük bir yıldız patlamasının son halini gösteriyor. 
 
SÜPERNOVA NEDİR? 
 
Ömürlerini tamamlayan büyük kütleli yıldızların çekirdekleri yoğunlaşıp çöküyor ve bir kısmının da dışarı doğru şiddetle patlayarak, süpernovaları oluşturuyor... Bir süpernovanın parlaklığı Güneş'in parlaklığının 100 milyon katına varabiliyor. 
 
YENİDEN IŞILDAMAYA BAŞLADI
 
Bu fotoğrafta ise, ışıkları Dünya'ya ilk olarak 1987 yılında ulaşmış olan bir süpernovanın, 'süpernova kalıntısına' dönüşmesi net bir şekilde görülüyor. Işıklarının Dünya'ya ulaşma tarihi nedeniyle 'Supernova 1987A' olarak adlandırılan bu patlamanın yeni fotoğrafını önemli kılan ise, yıllardır giderek kararmış olmasına rağmen, bu yıldız enkazının yeniden ışıldamaya başlamış olması... 
 
ÇARPIŞTIKÇA PARLIYOR
 
Bu oluşumun yeniden parlamaya başlama sebebi ise, nokta nokta görülen çemberin ortasındaki balık şekilli yıldız kalıntısının dışarı doğru genişleyip, kendisini çevreleyen halkaya çarpmaya başlaması. 
 
Bu çarpışmalar sırasında şok dalgaları oluşuyor ve bu şok dalgaları da X ışınları yaratıyor. Bu sırada gerçekleşen ani ısınma, X ışınları ile birleştiği zaman da süpernova akıllara durgunluk verecek güzellikte parlıyor.

Posta