Uzayda panik

Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) mürettabatı, bir uzay çöpünün platforma çarpma olasılığı nedeniyle bir süre tahliye kapsülüne sığındı.

Uzayda panik
25 Mart 2012 Pazar 10:50 tarihinde eklendi, 1.520 kez okundu.

Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) mürettabatı, bir uzay çöpünün platforma çarpma olasılığı nedeniyle bir süre tahliye kapsülüne sığındı.

NASA yetkilileri, alt yörüngede süzülen roket parçasının istasyona çok yakın olmamasına rağmen emniyet için bu önlemi almak zorunda kaldıklarını söyledi.

12 yıl içinde UUİ üçüncü kez bir uzay çöpünün çarpma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

Geçen Haziran'da bir metal parçası istasyonun 335 metre yakınından geçmişti.

Uzay mekiğinde halihazırda 3 Rus kozmonotla iki Amerikalı ve bir Japon astronot bulunuyor.

Mürettebata kumanda merkezi tarafından, parçanın çarpma ihtimaline karşı Soyuz kaçış kapsüllerine girmeleri talimatı verildi.

NASA tehlikenin atlatılması üzerine bu sabaha karşı mürettabattan ana istasyona dönmesinin istendiğini bildirdi.

Rus Uzay Dairesi, roket parçasının uzay istasyonunun 23 kilometre yakınından geçtiğini duyurdu.

NASA, alt yörüngede dolaşan yaklaşık 22 bin parça uzay çöpünü takip ediyor. Ancak dünyanın yörüngesinde daha önceki uzay yolculuklarından kalan milyonlarca parça dolaşıyor.

Bunlar arasında bir santimetreden küçük metal parçalarla, dev roketler ve devre dışı bırakılmış yakıt tankları da bulunuyor.

Saniyede birkaç kilometre hızla hareket eden bu parçaların uzay istasyonuna ya da uydulara ağır hasar verebileceği belirtiliyor.

Uzaydaki en büyük parça kirliliği 2007'de Çin'in bir füzeyle kendi uydularını vurması sonucu oluşmuştu. Bunun sonucunda 3 bin izlenebilir parça ve 150 bin kadar parçacık uzaya yayılmıştı.

2009'da bir Rus uydusu ile bir Amerikan uydusu çarpışmış, tonlarca uzay çöpü ortaya çıkmıştı.