Uzlaşma komisyonu resmen bitti

Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi AK Partili Mustafa Şentop, Anayasa Uzlaşma Komisyonu diye bir şey kalmadığını söyledi.

Uzlaşma komisyonu resmen bitti
19 Kasım 2013 Salı 16:32 tarihinde eklendi.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, tıkanan anayasa çalışmalarıyla ilgili 'Burası Anayasa Meclis Kıraathanesi değil. Nafile toplantılar yapılıyor. Hiçbir yere varamıyoruz. Meclis Başkanı'nın da komisyon başkanlığından ayrılmasının ardından Anayasa Meclis Komisyonu diye bir şey kalmadı" dedi.
 
"Bugün itibariyle 60 madde üzerinde mutabakat var, fakat son 3 aydır 60 maddeye ilave bir maddede bile mutabakat sağlayamadık. Kalan madde sayısı 112 ve bunlarda mutabakat sağlanamıyor" diyen Şentop, sözlerine şöyle devam etti:
 
"Son olarak 14 Kasım itibariyla Meclis Başkanlığımız başkanlığında bir toplantı yapıldı, bu toplantıda da 'Ne olacak bu komisyonun hali' diye görüşüldü. Toplantı bir sonuca ulaşmadı, 18 Kasım'da bir kez daha toplanılı ve Meclis Başkanı komisyondan ayrılığını, böyle bir komisyonun başkanlığını yapamayacağını açıkladı. Parti liderlerine görüşlerini bildireceğini ifade etti."
 
Bu komisyonun yeni bir anayasa yapamayacağını ifade eden Şentop, "Bugün itibariyle tabloyu değerlendirmemiz lazım. '112 maddenin sayısı azalabilir diyor bazı siyasi parti üyeleri' Evet, azalabilir belki ama azalsa da bu komiyonun hedefi yeni anayasa yapmak. Bu komisyonun bir anayasa yapmayacağını ikrar etmiş oldular. 'Bu komisyon anayasa yapamaz, paket yapalım' diyenler de oldu. 25 ayda 60 madde yapan bir komisyonun 112 maddeyi kaç ayda yapabileceğini tasavvur edemiyoruz şeklinde konuştu.
 
Komisyon üyelerini sert bir dille eleştiren Şentop, "'Komisyon çalışsın çalışmalarımıza devam edelim' diyenler oluyor. İyi de burası Anayasa Uzlaşma Kıraathanesi değil, Anayasa Uzlaşma Komisyonu. Neticesi olmayan toplantılar yapılıyor. 2015'e kadar bu komisyonun yeni anayasa yapma durumu yoktur. Bazı siyasi partilerin kırmızı çizgileri var, peşinen uzlaşmayacaklarını ortaya koydular. Bu tabloda yeni anayasa yapma ihtimali yok. Bu komisyon uzlaşma komisyonu olmaktan çıktı.
 
Meclis Başkanı'nın Anayasa Komisyonu'nu başkanlığından çekilmesi Meclis Anayasa Komisyonu diye bir şey klamamıştır" dedi.