Uzmanlar SBS öncesi uyardı

İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin girdiği 8 Haziran’daki Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi Seviye Belirleme Sınavı (SBS) öncesi uzmanlar, sınavların ölüm ve kalım savaşı olmadığını, öğrencilerin

Uzmanlar SBS öncesi uyardı
01 Haziran 2013 Cumartesi 13:21 tarihinde eklendi, 1.912 kez okundu.

İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin girdiği 8 Haziran’daki Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi Seviye Belirleme Sınavı (SBS) öncesi uzmanlar, sınavların ölüm ve kalım savaşı olmadığını, öğrencilerin stresten ve sakatlanmaya yol açabilecek aktivitelerden uzak durması gerektiğini belirtti.

Malatya Hügem Dershaneleri Anafen Şubesi Rehberlik öğretmeni Ümit Yiğit, bu yılki SBS’nin 8 Haziran’da gerçekleştirileceğini, sonuçlarının ise 12 Temmuz'da duyurulacağını belirtti. Sınava her yıl 1,5 milyondan fazla öğrencinin katıldığını belirten Yiğit, sınavın birçok gence korku, kaygı ve stres gibi olumsuz duygular yaşattığını söyledi.

Son yıllarda, merkezi olarak yapılan sınavlardan öğrencilerin daha fazla etkilendiğini, bunun nedeninin de değişen anne-baba tutumları ve rekabete dayalı bir eğitim sistemi olduğunu savunan Yiğit, şöyle konuştu: "Her yıl sınavlarla başa çıkmak için sınav öncesinde, ailelere ya da öğrencilere kısa öğütler verilmektedir. Tabi ki bazı pratik bilgiler her zaman işe yarar. Fakat ebeveynlerin çocuklarını sınava hazırlarken daha çok akademik hazırlık içerisinde oldukları, onları duygusal olarak yeterince hazırlamadıkları görülmektedir ya da ebeveynlerin çocuklarına sınav öncesinde kullandıkları 'kaygılanma', 'başarısız olsan dahi bu durumu daha sonra telafi edebilirsin' şeklindeki ifadelerin onları yeterince tatmin etmediği değerlendirilmektedir. Çünkü çocuklar, geçmiş deneyimlerinde de bu cümlelerle karşılaşmışlar. Fakat bazen sözcüklerle bazen de beden dili ve davranışlarla başarısızlık durumunda baskı altına alınmışlardır. Dolayısıyla ebeveynler, sadece sınav zamanlarında değil her zaman çocuklarının yanında olduklarını, onları sadece başarılı olduklarında değil her zaman koşulsuz olarak seveceklerini ve çocuklarının yanlarında olduklarını, onlara sözcüklerle değil davranışlarıyla hissettirmelidirler.''

Yiğit, ebeveynlerin sınav öncesi çocukların çalışma isteğini arttırmak için en çok yaptığı hataların çocuklarını başkalarıyla kıyaslamak, çalışmasının yetersiz olduğunu sürekli vurgulamak ve yakın çevreden başarı örnekleri göstermek olduğunu anlatarak, bu durumların çocukların çalışma isteği yerine kaygı düzeylerini arttırdığını ifade etti.

Sınav öncesinde yapacakları en önemli şeylerden birinin yürüyüş egzersizleri olduğunu vurgulayan Yiğit, "Derin nefes alıp verme egzersizleri gibi çalışmalar öğrencilerin kendilerini rahat hissetmesini sağlayacaktır. Sınav öncesinde ihtiyaçlarını mutlaka gidersinler çünkü sınav sırasında buna izin verilmiyor. Sorulara odaklanmak yerine, 'annem ve babam ne der' kaygısı, sınavı olumsuz etkileyecektir. Adayların sınavın ortasında şeker almasında fayda var, yanlarında da su getirmeleri gerekiyor." ifadelerini kullandı.


CİHAN