Vakıfbank özelleştirmesine vize

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Vakıfbank hisselerinin Hazine'ye devri önündeki engelin kalktığını açıkladı. Ekonomi yönetimi, devrin ardından özelleştirme sürecini başlatmayı planlıyordu.

Vakıfbank özelleştirmesine vize
31 Ekim 2013 Perşembe 10:45 tarihinde eklendi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Borsa İstanbul'da Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi'nin açılışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Babacan "Biliyorsunuz Vakıfbank hisselerinin Hazine'ye devri için de çalışma başlamıştı. Bununla ilgili Anayasa Mahkemesi'nin kararı bekleniyordu. O karar çıktı. Böylelikle hisse devrinin önündeki engel kalktı" dedi.
 
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kontrolündeki yüzde 58.51 oranındaki Vakıfbank hissenin Hazine Müsteşarlığı'na devri ardından da bankanın halka açıklık oranının artırılması hedefleniyordu. Bankanın yüzde 25 olan halka açıklık oranının yüzde 49'a kadar çıkarılabileceği belirtiliyordu.
 
YASA BU YILA YETİŞMEYEBİLİR
Babacan, yasal sürece dair de bilgi verdi. Babacan,"Vakıfbank'ın devri ve kamu bankalarının katılım bankacılığı yapabilmesini tek bir yasayla düzenleyeceğiz. Bu konuda çalışmalar kararlılıkla yürütülüyor. Teknik çalışmalar tamamlanmadı. Tamamlanınca meclise gidecek. Yıl sonunda mecliste bütçe yoğunluğu olacağı için bu yıla yetişir mi söz veremem'' şeklinde konuştu.
 
'KAMU BANKALARININ KATILIM BANKALARINDAN PAY ALMASINI İSTEMEYİZ'
Başbakan Yardımcısı, kamu bankalarının katılım bankacılığı yapabilme esaslarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
 
Babacan "Basit bir iştirak şeklinde kurulmayacak. Hazine'nin doğrudan sermaye koyacağı bir yapı düşünüldüğü için yasal düzenleme gerekiyor. Yasal düzenleme konusunda çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalara kamu bankaları da katılıyor.Katılım bankalarının toplam krediler içindeki payı 5-6 yılda yüzde 3'ten yüzde 6'ya yükseldi. Kamu bankalarının bu yüzde 6'dan pay almalarını istemeyiz. Mevcut pazardan pay alırlarsa bu kendi kendimizi vurmak olur" diye konuştu.