Valerie Boyer'e öpücüklü kutlama

Fransız Ulusal Meclisi'nde kabul edilen "soykırımı inkar yasası"nın mimarı olan milletvekili Valerie Boyer'i ilk kutlayanlardan biri de Fransa hükümeti adına parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier idi.

Valerie Boyere öpücüklü kutlama
22 Aralık 2011 Perşembe 16:32 tarihinde eklendi, 2.407 kez okundu.

Bu arada Boyer, tasarının onaylanmasının ardından ilk kez Anadolu Ajansı'na konuştu.

 
Fransız Bakan Ollier, yasa teklifini kaleme alan iktidar partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekili Boyer'i, genel kurulda yapılan oylamanın ardından öperek kutladı.
 
Meclisteki oturumundan sonra Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını yanıtlayan Boyer, bugün meclis binası önünde gösteri yapan Türklere tepki gösterdi.
 
Fransız vekil, “Türklerin meclis binasının önünde gösteri yapıp bize ne yapılacağını dayatmaları kabul edilemez. Bu alışık olmadığımız bir durum” dedi.
 
“Örgütlenme ve gösteri yapma hakkının karşı mısınız?” sorusunu yanıtlamayan Boyer, yine Türk yetkililerinin diplomatik ve ekonomik alanda yaptırım tehditlerinin kendisini “şoke” ettiğini söyledi.
 
"YASA TEKLİFİ TÜRKİYE'YE KARŞI DEĞİL"  
 
“Türkiye'ye bir şey dayatmamız söz konusu değil” ifadesini kullanan Fransız milletvekili, bu tür bir yasanın diğer AB ülkelerinde de geçtiğini ifade ederek, “Bu Fransız meclisinin özgür iradesinde alınan bir karar” diye konuştu.
 
“Bu yasa teklifi Türkiye'ye karşı değil” diyen Boyer, Fransa'nın Türkiye ile ilişkilerine büyük önem verdiklerini söyledi. Boyer, özellikle “AB kapısını çalan Türkiye'nin bu tepkisini anlamakta güçlük çektiğini” ifade etti.
 
"TEHDİT DİPLOMASİSİ"
 
Kritik oturumda ilk söz alan isim olan Boyer, kürsüdeki konuşmasında ise tasarıya sert tepki gösteren Türkiye'nin "diplomatik tehditlerinin kabul edilemez olduğunu” belirterek, Türkiye'nin ekonomik yaptırım tehditlerinin Dünya Ticaret Örgütü ve AB kurallarına aykırı olduğunu söyledi.
 
“Fransız iş adamları, Türkiye'nin tehditlerine boyun eğmesin” diyen Boyer, “Bu tehdit diplomasisi, Türkiye gibi büyük bir dost ülkeyi onurlandırmıyor” ifadesini kullandı.
 
Fransız vekil, "Bazı ülkeler 1915 olaylarını inkar ederek suç işlediler. Cezasız kaldılar. 1914 yılındaki Ermenilerin üçte ikisi ya tehcir edildi ya da katledildi. Sizden destek bekliyorum" dedi.
 
DERİ CEKETLE GELDİ
 
Renkli elbisesi ve üstüne giydiği siyah deri ceketle meclis kürsüsünde konuşan Boyer'in kritik oturum için seçtiği spor giyim tarzı dikkat çekti.
 
BABASI CEZAYİR DOĞUMLU
 
Meclise 2007 yılında giren Valerie Boyer'in babası Cezayir, annesi Tunus doğumlu. Kendisiyse 1962 yılında Fransa'da dünyaya geldi.
 
Sarkozy’nin yakın çalışma arkadaşlarından biri olarak tanınan Boyer, daha önce Hürriyet Daily News gazetesine verdiği demeçte “Aile kökenlerim Cezayirli. Ancak Cezayir’de hiçbir şekilde soykırım yaşanmadı” demişti.