Van kedileri podyumda

Van Valiliği ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nce (YYÜ) düzenlenen ''Van Kedisi Güzellik Yarışması''na katılan kediler, podyumda hem güzelliklerini hem de hünerlerini sergiledi.

Van kedileri podyumda
26 Haziran 2012 Salı 22:57 tarihinde eklendi, 2.642 kez okundu.

 

Kentte meydana gelen depremlerde hasar gören YYÜ bünyesindeki Van Kedievi'nin açılışı törenle yapıldı. ''Van Kedisi Güzellik Yarışması''nın da düzenlendiği açılışta konuşan Vali Münir Karaloğlu, Van'ın, asırlar öncesine dayanan tarihi, kültürel varlıkları ve doğal güzellikleri ile Türkiye'deki önemli kentlerden biri olduğunu söyledi. 
     
Karaloğlu, bu tarihi değerleri ve doğal güzellikleri gün ışığına çıkarmak ve Van'ı dünyanın en önemli merkezlerinden biri haline getirmek amacıyla gece gündüz çalıştıklarını belirterek, kentin en önemli değerlerinden birisi olan Van Kedisi'ni de hem Türkiye'nin hem de dünyanın gündemine taşımak için çaba sarf ettiklerini dile getirdi. 
     
Kentin ve ülkenin tanıtımında marka değer olan Van Kedisi'ni düzenlenen güzellik yarışması ile podyuma çıkardıklarını anlatan Karaloğlu, şöyle konuştu: 
     
''Van Kedisi, endemik bir tür. Bu geni koruyabilmek için üniversitemiz 1992 yılından bu yana çalışma yapıyor. Kedievi çalışanları da buradaki standartları yükseltmek için çok çalıştı. Daha önce misafirlerimizi getirmeye çekindiğimiz bu yer, şu an çok nezih bir yer haline geldi. Van Kedisi, hem Van'ın hem de Türkiye'nin önemli değerlerinden biri. Bu değeri hepimizin koruması, sahiplenmesi gerekir.'' 
     
-Ankara'nın logosu- 
     
Karaloğlu, Türkiye'nin başkentinin, tanıtım için herhangi bir yerdeki değeri logo olarak kullanabileceğine, Van Kedisi'ni de Ankara'nın logosu yapabileceğine dikkati çekerek, ''Bunda hakları var. Ama Van Kedisi'ni alıp 'Ankara Kedisi' diye logoya koyarsanız, bu Vanlıları da Van Kedisi'ni de üzer. Onun için biz diyoruz ki Ankara Büyükşehir Belediyemizin, Ankara'mızın başkentimizin, Van Kedisi'ni logo olarak kullanmakta sonuna kadar hakkı vardır. Çünkü orası bizim de başkentimiz ama lütfen kedimize, 'Ankara Kedisi' demesinler'' ifadelerini kullandı. 
     
Karaloğlu'nun konuşmasından sonra güzellik yarışmasına katılan 17 Van Kedisi, podyuma çıkartılarak kırmızı halıda yürütüldü. 
     
Podyumda hem güzelliklerini hem de hünerlerini sergileyen kedilerden bazıları, kalabalıktan etkilenerek podyum dışına kaçtı. Kediler, sahiplerinin kucağında podyuma dönerek yarışmaya devam etti. 
     
Jürinin yaptığı puanlama sonunda Asiye Akıncı'nın 'Sünger Bob' adlı kedisi birinci, Fethi Tarcan'ın 'Tansu' isimli kedisi ikinci, Zeynep Işık'ın 'Fıstık' adlı kedisi ise üçüncü oldu. 
     
Vali Karaloğlu, birinci seçilen 'Sünger Bob' adlı kediye tam, ikinci ve üçüncü olan kedilere de yarım Cumhuriyet altını hediye etti. 
     
Yarışmanın ardından Vali Karaloğlu ve YYÜ Rektörü Peyami Battal, kedievinin açılış kurdelesini keserek merkezde incelemelerde bulundu.