''Van-Merkez depremi ilginç bir deprem"

AFAD Başkan Vekili Ejder Kaya, Van'da 23 Ekim'de meydana gelen depremin, artçılarıyla 37 atom bombasına eş değerde enerji açığa çıkardığını bildirdi.

Van-Merkez depremi ilginç bir deprem
13 Aralık 2011 Salı 18:49 tarihinde eklendi, 6.361 kez okundu.

Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, 23 Ekim'de Van şehir merkezinin 20 kilometre kuzeyinde Erçek Gölü'nün batısında Kasımoğlu köyü civarında kuvvetli bir deprem meydana geldiğini, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığınca işletilen Usulas Sismoloji Gözlem Ağı'nın verilerine göre yerel saatle 13.41'de meydana gelen depremin yerel magnitüd değerinin 6,7, moment magnitüd değerinin 7,0 olarak hesaplandığını kaydetti. 
    
Açıklamasında "23 Ekim 2011 Van-Merkez depremi her yönüyle ilginç bir depremdir" ifadesine yer veren Kaya, Türkiye'de hiçbir depremde çok kısa bir zaman aralığında artçı deprem değerlerinin bu kadar büyük ve çok sayıda olmadığını vurguladı. 
    
Kaya, "Depremin birinci haftasında bölgede büyüklüğü 4,0-4,9 arasında değişen deprem sayısı 114, magnitüdü 5,0'den büyük olan deprem sayısı ise 7'dir. ilk ay içinde bölgede her gün ortalama 180 artçı deprem meydana gelmekteydi. 9 Aralık 2011 tarihi itibariyle bölgedeki toplam artçı deprem sayısı 6 bin 284 adete ulaşmış bulunmaktadır" ifadesini kullandı. 
    
Deprem artçılarının bu kadar yoğun olmasının, bölgenin tektonik açıdan aktif ve çok sayıda kırıklı/faylı bir yapıya sahip olmasından kaynaklandığı belirten Kaya, süreç içinde küçük fayların birbirini tetikleyerek deprem aktivitesini arttırdığını kaydetti. 
    
Kaya, deprem sonucu açığa çıkan enerji miktarının da oldukça büyük olduğu vurgulayarak, 23 Ekim'de ana şokun oluşturduğu enerjinin Hiroşima'ya atılan atom bombasının 33,2 katına eşit olduğunu belirtti. Meydana gelen artçılar da hesaba katıldığında, açığa çıkan enerjinin 37 atom bombasına denk olduğunu kaydetti. 
    
Açıklamada, depremler sonucu 644 kişinin öldüğü, enkazlardan 252 kişinin sağ çıkarıldığı ifade edildi.