Van'da 'Erdoğan' gerginliği

Erdoğan'ın Van'a gelişinin ardından Cumhuriyet Caddesi üzerinde gerginlik yaşandı.

Vanda Erdoğan gerginliği
31 Temmuz 2014 Perşembe 19:36 tarihinde eklendi.
HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın cadde üzerinde bulunan seçim bürosu önünde toplanan 600-700 kişilik bir grup, slogan atmaya başladı. Protestocu kalabalık, çevrede geniş güvenlik önlemi alan polislerin bulunduğu bölgeye zaman zaman taş attı. Polisler sadece kalkan kulanarak gelen taşlardan korunurken, herhangi bir müdahale olmadı. 
 
"RAMAZAN'I BURUK YAŞADIK"
 
Başbakan Erdoğan Van'da Beşyol mevkiinde düzenlenen mitingdeki konuşmasında, 10 Ağustos'taki seçimde Vanlıların kendisine oy vermesini istedi. Bayramın buruk geçtiğini belirte9n Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bayram trafiğinde 100'den fazla kardeşimizi kaybettik. Başta Diyarbakır'daki çocukları dağa zorla çıkarılmış annelerin feryadı ve Suriye, Irak, Mısır ve diğer İslam ülkelerinde yaşayan kardeşlerimizin yaşadıkları bizi hüzne, kedere sevk etti. Gazze'de yaşanan soykırım hem Ramazanı hem de bayramı maalesef kana buladı, millet olarak hepimizi huzursuz etti. Soykırımın Ramazan Bayramı'nda çok şiddetli devam etti. İsrail Ramazan, bayramda sivil, çocuk demedi. Okul, hastane demedi. Gazze'ye ölüm yağdırmaya devam etti. 25 günde 1300'e yakın Gazzeli şehit edildi. Bunların 250'si çocuk 100'ü kadın. Gazze'deki çocuklar bayramı göremediler. Evlerinde şehit edildiler. Camilerde, okullarda öldürdüler. Yaralı eli, ayağı kopmuş şekilde hastaneye gittiler. Orada havadan yağan bombalarla alçakça katlettiler. İsrail devletinin, yönetiminin yaptığının biz alçakça soykırım girişimi olduğunu dedikçe, birileri rahatsız oluyor. Nazilere benzetince birileri rahatsız oluyor. Dünyaya sesleniyorum. İsrail’in yaptığın Hitlerin nazilerin yaptığından ne farkı var. Soykırım değil de nedir. Bu ırkıçılığı, faşizmi ve Hitlerin ruhunu yaşatmaktır. Şu anda İsrail, Hitlerin söylediğini söylüyor. İsrail sergilediği insafsızlık, ahlaksızlığı meşru müdafaa diyerek dünyaya yutturmaya çalışıyor."
 
Antisemitizm ve İslamifobinin insanlık suçu olduğunu belirten Erdoğan, "Museviler geçmişte bütün ülkelerden kovulduğu zaman kim sahip çıktı? Osmanlı sahip çıktı. Utanmıyor musunuz. Osmanlı evladı olarak sesleniyorum. Musevileri kendi topraklarımızda koruyan, güven içinde yaşatan biziz" dedi.
 
"ALIN ÖDÜLÜNÜZÜ BAŞINIZA ÇALIN"
 
Musevi Kongresi'nin kendisine verdiği ödülün geri istendiğini belirten Erdoğan, "ABD'deki Musevi Kongresi bana verdiği ödülü istiyormuş. Bu Hitlervari rejime destek veriyorsanız, alın ödülünüzü başınıza çalın. O bebeklerin arşıalayı inleten feryatları, o çocukların melekleri ağlatan feryatları karşılıksız kalmayacak. Bu zalimin sırtını sıvazlayanlar o gözyaşları ve feryatların altında kalacaklar. Zulme rıza zulümdür. Sessiz kalanlarda onların sınıfındadır. Dua edip Gazze'nin yanında olacağız. Mazlumların elinden tutacağız" dedi.
 
Cumhurbaşkanı seçiminde rakibi Ekmeleddin İhsanoğlu'nun, 'Gazze'yi bırak Türkmenlere bak' dediğini de söyleyen Erdoğan, "Bunların kendi ülkelerinden haberi yok. Gazze'ye nasıl ulaştıysak, Suriye'ye, Irak'a AFAD üzerinden öyle ulaşıyoruz. Çünkü biz büyük devletiz. Reklam yaparak, davul zurna çalarak değil sessizce her yere yardım elimizi ulaştırıyoruz" diye konuştu.
 
12 YIL ÜLKEME HİZMET ETTİM
 
Ak Parti döneminde yapılan hizmetleri anlatan Başbakan Erdoğan, çözüm sürecine ilişkin de şöyle konuştu:
 
"Yaraları sarmak için hataları telafi etmek, kanı ve gözyaşını durdurmak için çalıştık. Çözüm sürecinde biz gençler ölmesin dedikçe, doğuda ve batıda ölsün diye çabalayanlar oldu. Biz analar gözyaşı dökmesin dedikçe sabotajlarla karşılaştık. Tahrikler tuzaklarla karşılaştık. Terör ve çeteler, Pensilvanya ihanet çetesini üzerimize saldılar eyvallah etmedik. Onun buradaki çetesine hak ettiğini şimdi hukuk içinde veriyoruz. İnlerine gireceğiz dedik, inlerine kadar giriliyor. 'Sen Çankaya'ya çıkarsan Pensilvayla ile mücadele ne olur?' diyorlar. Bu can bu tende oldukça bu mücadele devam edecek. Ulusal güvenliğimizi tehdit edenler karşılarında bizi bulacaktır. Çözüm sürecinin önünde engelleri kaldırdık. Eğer destek verirseniz, bizi seçerseniz inşallah çözüm süreci daha kararlı, daha hızlı ve güçlü devam edecek." 
 
KUR'AN-I KERİM'İN KÜRTÇE MEALİ BASILDI
 
Türkiye'nin önemli mesafeler kat ettiğini belirten Başbakan Erdoğan, "Cezaevlerinde anne evladıyla Kürtçe konuşamıyordu. Peki şimdi ne oldu. 24 saat yayın yapan devlet televizyonu var. Üniversitelerde bölümler açtık. Bilgisayarın klavyelerine özgürlük getirdik. Kürtçe kaynak eserleri bizzat biz basıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız Ahmed-i Hani'nin eserini basmıştı. Şimdi Fakiye Teyran'ın eseri de basıldı. Bunun da müjdesini veriyorum. 2 cilt halinde Fakiye Teyran'ın eseri bastırıldı. Bir başka müjdeyi vereyim. Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'inin Kürtçe mealini Ensar Vakfı hazırladı ve bastı. 12 yıl önce bu kitapların devlet eliyle yada gönüllü kuruluşlarca basılacağı söylense kim inanırdı. İşte biz hayalleri gerçeğe dönüştürüyoruz" dedi.
 
İHSANOĞLU'NA İSTİKLAL MARŞI TEPKİSİ
 
Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Mehmet Akif Ersoy'un mezarını ziyaret etmesine de değinen Erdoğan, şunları söyledi:
 
"Bu ortak aday neyle övünüyor. 'Benim babam Mehmet Akif'in arkadaşıydı' diyor. Önceki gün merhum Mehmet Akif'in kabrini ziyaret etmiş. Babasını da merhum Mehmet Akif'i de şahsi hırsına alet edecek. Babası muhterem bir insandı, doğru. CHP'nin zulmü yüzünden Kahire'ye ye gitti. Bir defa sen babana ihanet ettin. Bu MHP'nin, CHP'nin adayı ne yaptı biliyor musunuz? Edirnekapı'da Mehmet Akif’in mezarını ziyaretinde ortaya komik bir manzara çıktı. Akif'in mezarındaki dörtlüğü okuyor. Sonra diyor ki, ey Türkiye, ey CHP, ey MHP, HDP'yi hiç katmıyorum. Diyor ki 'bu dörtlük Çanakkale şiirleri kitabından herhalde' diyor. Sana yazıklar olsun, senin profluğuna, tarihçiliğine ve Mehmet Akif'e yaptığın saygısızlığa yazıklar olsun. Ona ne diyorlarsa onu yapıyor. Sonra CHP, MHP tabanına ne diyor? Gidip ona oy vereceksiniz diyorlar. Şimdi İstiklal Marşı'nı bilmeyen birine sen oy mu vereceksin?"
 
HDP'NİN KÜRTLERE YAPTIĞI NE VAR
 
30 Mart seçiminde seçmenlerin Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nda BDP adayına oy verdikleri için sitemde bulunan Erdoğan, "Van, maalesef yerel seçimlerde büyükşehiri HDP'ye teslim etti. Bunlar hizmetle gelmiyorlar, tehditle geliyorlar. Bu tehdidi yapanlara en büyük dersi siz sandıklarda oylarınızla cevap verin. HDP adayını dün televizyonda izledim, hanımlarla toplantı yapıyor. Sizde zerre kadar kadına saygı olsa, Diyarbakır'da anaların evlatlarını alıp zorla dağa çıkartmazdınız" dedi.
 
Erdoğan, HDP adayı Selahattin Demirtaş'ın doğuda farklı batıda faklı konuştuğunu ileri sürerek, "Biz 81 ilde aynı dili konuşuyoruz. CHP genel müdürü 'Biz doğuda istediğimiz desteği alamadık' diyor. Ne verdiniz siz doğuya. Çözüm sürecinin önüne duvar oldunuz. İstanbul Çağlayan'da paralel yapının sorgulandığı adliye önünde şov yapıyorlar. Balyozda, Ergenekonda şov yapıyorlar. Şimdi de Pensilvanya'ya sahip çıkıyor. HDP adayının seçim kazanma ihtimali olduğuna inanıyor musunuz? Zaten birinci turda silkelenecek. Van'da referandumda yüzde 90'ı nasıl yakaladıysanız bunda da yakalayacaksınız. Cumhurbaşkanı olmam halinde Van'da devam eden yatırımlar ve projelerin takipçisi olacağım" diye konuştu.
 
MURAT GÖĞEBAKAN'A FATİHA OKUTTU
 
Murat Göğebakan için platformda Fatiha okutan Erdoğan,"Bu sabah 'Uzun Adam' şarkısını söyleyen Murat Göğebakan kardeşimiz ebedi hayata yürüdü. Rabbim mekanını cennet eylesin. İstanbul iftarında hastaneden çıktı yanımıza geldi, iftarı yaptık tekrar hastaneye döndü. Bu davaya aşıktı, yarın inşallah cuma namazından sonra Fatih Camii'nde cenaze namazı kılıp, Adana'ya uğurlayacağız. Ruhuna Fatiha" diyerek konuşmasını tamamladı.
 
OLAY ÇIKTI, 3 POLİS YARALANDI
 
Erdoğan'ın gelişi ile HDP adayı Selahattin Demirtaş taraftarlarıyla Ak Partililer arasında başlayan gerginlik, Erdoğan'ın mitinginin ardından tırmandı. Erdoğan'ın konuşmasından sonra Cumhuriyet Caddesi üzerinde toplanan kalabalık, miting alanına doğru yürümek istedi. 
 
Cumhuriyet Caddesi ile mitingin yapıldığı Beşyol Meydanı arasında güvenlik önlemi alan polis ve zırhlı araçlar geçişe izin vermeyince, göstericiler taş atmaya başladı. Polis taş atan göstericileri göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanarak dağıtmaya çalıştı. Ara sokaklara dağılan protestocuların attığı taşlardan 1'i amir olmak üzere 3 polis memuru yaralandı. Yaralı polisler ambulansla Van bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürülerek tedavi altına alındı. Cadde ve sokaklardaki olaylar bir süre devam etti.