Van'da ilk deprem konutu tamamlandı

Van'da geçen yıl meydana gelen depremlerden sonra köylerde 'Evini Yapana Yardım' modeliyle yaptırılan 8500 konuttan ilki, hak sahibine teslim edildi.

Vanda ilk deprem konutu tamamlandı
13 Eylül 2012 Perşembe 19:46 tarihinde eklendi, 3.901 kez okundu.

 

Kentte 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerin ardından il merkezi ve Erciş ilçesine bağlı 192 köyde, evleri ağır hasar gören ya da yıkılan 8500 vatandaş için, 'Evini Yapana Yardım' modeliyle afet konutu yapımına başlandı. 
   
Aradan geçen zaman diliminde birçok konutun yapımında son aşamaya gelinirken, Van merkeze bağlı Kurubaş köyünde 4 kişilik Tatar ailesi için yaptırılan konut tamamlanarak, aileye teslim edildi. 
     
Evlerinin eşyalarını taşıyan Şefik (80) ve Sebiha (75) Tatar ile 2 çocuğu, yeni evlerinde oturmaya başladı. 
     
Tatar ailesinin evine misafir olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Uğur Serencam ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Taha Al, aileye 'hayırlı olsun' dileğinde bulundu. 
     
Konutun yapılışı hakkında Tatar çiftinin oğlu Sinan Tatar ve müşavir firma yetkililerinden bilgi alan Serencam, gazetecilere yaptığı açıklamada, depremin ilk gününden itibaren bakanlık olarak Van'da bulunduklarını ve depremzedelerin yanında olduklarını belirtti. 
     
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın da Van'ı adeta bakanlığa zimmetlediğini vurgulayan Serencam, çadır dağıtımından başlayan çalışmaların konteynerlerin oluşumuna, şehir merkezlerinde kentsel dönüşüme, köylerde ise köysel dönüşüme kadar devam ettiğini söyledi. 
     
Serencam, yapılan konutların yakın zamanda çiçek gibi açacağını bildirerek, gelinen noktayı görmekten mutluluk duyduklarını ifade etti. 
     
Van ve Erciş'te afet konutlarının yapıldığı 192 köy bulunduğuna değinen Serencam, şöyle konuştu: 
   
''Bu köylerde 8500 hak sahibimiz var. Tüm konutlar için yer seçimi yapıldı. Vatandaşlarımıza farklı büyüklüklerde 5 ayrı proje sunduk. Vatandaşlarımız da bu projelere göre evlerini yaptırıyorlar. Zaten sıkıntı çekmiş insanlarımızın, bundan sonra oturacakları mekanlarda en iyi şekilde yaşayacağı ortamlar oluşturmak için bakanlık olarak işi çok sıkı tuttuk. Bu kadar geniş alanda yaptırılan bu konutları kontrol etmek kolay değildi. Bunun için müşavirlik ihalesine çıktık ve her türlü denetim mühendisler tarafından yapılıyor.'' 
     
Van ve Erciş'te hak sahiplerinden 2 bin 500'ünün ev inşaatının devam ettiğini dile getiren Serencam, konutların yanı sıra 250 civarında da ahır inşa ettiklerini kaydetti. 
     
Serencam, hepsi için ayrı kredilendirme yapıldığına ve bu çalışmaya devam edildiğine işaret ederek, şimdiye kadar 11 milyon liralık bir ödeme yapıldığını açıkladı. 
     
Evlerine misafir oldukları Tatar ailesinin, evini ilk tamamlayan hak sahibi olduğunu anlatan Serencam, şunları söyledi: 
     
''Şefik amcamızın evinin temeli atılırken de buradaydık. 2 ay gibi bir süre içinde evi tamamlandı. Şimdi yeni evine taşınmasının mutluluğunu beraber yaşıyoruz. İnşallah bütün hak sahipleriyle bu mutluluğu yaşayacağız. Depremin yıl dönümü olan 23 Ekim 2012 tarihine kadar bütün konutların bitmesini hedefliyoruz.'' 
     
''Türkiye milleti ve Başbakanımız sağ olsun''- 
     
Depremden önce toprak bir evde oturduğunu ve güneş görmediği için kış aylarında soğuk olduğunu belirten Şefik Tatar ise yeni evini çok beğendiğini dile getirdi. 
     
Devletin verdiği 40 bin liralık kredinin yanı sıra oğlunun birikimini de kullanarak evlerini inşa ettirdiklerinin altını çizen Tatar, şöyle dedi: 
     
''Türkiye milleti ve Başbakanımız sağ olsun. Cenab-ı Allah, 'Hareket senden bereket benden' diyor. Depremden sonra harekete geçildi, Allah da bereketini verdi. Her şeyi de devletten ve Başbakanımızdan beklememek gerekiyor. Öyle olursa vatandaşlık olmaz. Herkes üzerine düşeni yapmalı.'' 
     
Tatar'ın oğlu Sinan Tatar da depremden sonra çok sıkıntılar çektiklerini vurgulayarak, ''Anne ve babam yaşlı olduğu için bizim için zorlu bir süreç oldu. Ama devletimiz sağ olsun bize bir imkan tanıdı ve eski evimize göre daha lüks bir ev yaptırdık'' diye konuştu.