Van'da KCK başladı

Van'da polis tarafından gerçekleştirilen KCK operasyonunda gözaltına alındıktan sonra haklarında terör örgütü üyeliğinden dava açılan aralarında belediye başkanı, il genel meclisi başkanının da bulunduğu 15'i tutuklu 16 sanığın yargılanmasına başlandı.

24 Eylül 2013 Salı 19:50 tarihinde eklendi.
Van'da 26 Kasım 2012'de gerçekleştirilen KCK operasyonunda aralarında Van'ın Erciş İlçesi Çelebibağı Beldesi'nin BDP'li Belediye Başkanı Veysel Keser, Van İl Genel Meclisi Başkanı Semira Varlı'nın da bulunduğu 15'i tutuklu, 16 BDP'li ilk defa hakim karşısına çıktı. Van 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından haklarında örgüt üyeliği suçundan dava açılan 15 tutuklu sanık geniş güvenlik önlemleri altında cezaevinden adliyeye getirildi.

Saat 11.30'da başlayan duruşmayı, BDP Genel Başkan Yardımcısı Avukat Meral Danış Beştaş, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, 27 avukat ve sanıkların yakınları izledi. Sanıklar duruşma salonuna girdiği sırada duruşmayı izlemeye gelenler tarafından alkışlandı. Duruşma ilk defa yeni kurulan bir sistemle görüntülü ve sesli olarak kaydedildi.

Duruşmanın başlamasının ardından ilk olarak söz alan BDP Genel Başkan Yardımcısı Avukat Meral Danış Beştaş, hazırlanan iddianamenin hukuki hiç bir yönünün olmadığını ileri sürdü. Sanıkların tamamının siyasi kimliği olduğu için davanın Yargıtay'da görülmesi gerektiğini savunan Danış, sanıkların tahliyesini istedi. Danış'ın beyanından sonra ara verilen duruşma sanıkların kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasıyla sürdü.

648 sayfalık iddianamenin bir kısmı okunabildi. Mahkeme heyeti duruşmayı iddianamenin diğer bölümlerinin de okunması için ertesi güne erteledi.
 
KCK ŞEMDİNLİ DAVASIN'DA TAHLİYE ÇIKTI
 
Öte yandan Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde 17 Eylül 2011'de KCK'ya yönelik gerçekleştirilen operasyonlar sonrası gözaltına alınan 5'i tutuklu 7 kişi hakkında Van 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada ise tahliye kararı çıktı. Aralarında Şemdinli İlçesi Belediye Başkan Yardımcısı Naif Yalçın'ın da bulunduğu 5 tutuklu bugün hakim karşısına çıktı. Yaklaşık 3 saat süren duruşma sonrası mahkeme heyeti 5 sanığın da tahliyesine karar verdi.

DHA