Van'da yeni konutlar 2012'de hazır

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da Van ve Erciş'te belirlenen kalıcı konutları, 2012 Eylül sonu itibarıyla hak sahiplerine vereceklerini ifade etti.

Vanda yeni konutlar 2012de hazır
29 Ekim 2011 Cumartesi 17:56 tarihinde eklendi, 1.093 kez okundu.

 

Depremden sonra bölgede ön hasar tespit çalışmalarının yürütülmeye başlandığını anlatan Bayraktar, ön hasar tespit çalışmalarının esas gayesinin girilemeyecek ağır hasarlı, orta hasarlı bina ve evlerin tespit edilmesi ve çadır ihtiyacını belirlenmesi olduğunu vurguladı. 
     
Vatandaşların yıkılan evlere yaklaşmaması, ağır hasarlı evlere girmemesi gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti: 
   
"Onun dışında az hasarlı evlere girebilirler. Çalışmalarımızın ikinci önemli ayağı kesin hasar tespit çalışmasıdır. Bunu yasal çerçeve içinde yapmak zorundayız. Bu bir süreç ve 3 ayı bulabilir. Bu çalışma sonunda hak sahipleri ortaya çıkacak. İtiraz süreçleri var. Yapılan itirazların ardında net rakamlar ortaya çıkacak. Evleri yıkılmış ve ağır hasarlı olan vatandaşlara konut yapacağız. Başbakanımızın talimatıyla bu çalışmanın neticesini beklemeden vatandaşlarımız bir an önce kalıcı evlere konutlara kavuşsunlar diye TOKİ tarafından ihale süreçleri başlattık. Van, merkez köylerde ve Erciş'te çalışmalara başlandı. Yer tespitleri ve zemin etütleri büyük ölçüde bitirilmiştir." 
     
Kalıcı konutları 2012'de teslim edeceğiz- 
     
Vatandaşların kışı rahat geçirebilmesi için kalıcı konutlar yapılacağı süreye kadar vatandaşları iskan edebilmek için kışlık çadır, konteyner ve prefabrik ev temini süratle devam ettiğini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti: 
     
"Hayırseverler, konteyner ve prefabrik ev yapan firmalar tarafından ve hükümetimizin yönlendirmesiyle yurt dışından da prefabrik evler gelmektedir. Bunların dün itibarıyla buraya intikaline başlandı. Bunları kurarak, insanlarımızın burada rahat bir kış geçirmesi sağlanacaktır. Aynı şekilde Erciş'te belirlenen iki ayrı bölgede, Van'da ise mevcut TOKİ konutlarının bitişiğinde bir alanda yapılacak kalıcı konutları, 2012 Eylül sonu itibarıyla hak sahiplerine vermiş olacağız. Köylerde modern dünyanın geldiği noktada, şehirde ne varsa köyde de olacak tarzda depreme dayanıklı modern, yanı başlarında ahırları bulunan 3 oda bir salondan oluşacak evleri yapacağız." 
     
Bayraktar, yapı denetim sistemiyle ilgili ufak bir değişiklik yaptıklarını ancak bunu kanun hükmündeki kararnameye koyamadıkları için yasa düzenlemesi yapmak için çalışmalara başlandığını belirtti. 
     
Bayraktar, yapılacak yeni düzenlemeyle bundan sonra inşaat sektöründe, özellikle üst yapılarda ruhsat eksenli bir sistemden denetim eksenli bir düzenlemeye geçeceklerini anımsatarak, "Yapının sahibi, yapıyı üstelenen müteahhit, teknik elemanı ve yapı denetim kuruluşu, kalfa ve ustalar dahil olmak üzere inşaatta ilgili her birim ve her kurum kendi ölçüsünde ardışık şekilde oto kontrol sistemiyle sorumlu olacak. Denetim sistemi kendisi içerisinde olmazsa olmaz bir yapıyı getirecektir. Bunu en kısa zamanda meclisten geçireceğiz" dedi. 
     
-"Deprem açısından Van merkez ve Erciş en güvenilir bölgedir"- 
     
Kentte sürekli olarak daha 7.2 büyüklüğündeki depremden daha şiddetli deprem beklentisi söylentisine ilişkin soruya ilişkin Bayraktar, şunları kaydetti: 
     
"Depremin tarihine baktığımız zaman herhangi bir bölgede büyük deprem olduğu zaman, 6,5 şiddetinden büyük olduğu zaman, bundan sonra burada artçı depremler olacak. Artçılar en kısa mesafe, 150 kilometreyi etkileyecek. Büyük depremin olduğu yerde bir daha deprem olmaz. Dünyada bunun bir örneği görülmemiştir. Bugün diyebilirim ki Van merkez ve Erciş, en güvenilir bölgedir. Çünkü buradaki fay kırılmıştır, enerjisini boşaltmıştır. İlk 3 gün 6 şiddetine yakın depremler olabilir. Ondan sonra şiddeti azalır. 3 aya kadar ise hissettiğimiz çok az ve hissetmediğimiz binlerce sarsıntı olur."