Varis, kalp ve damar sağlığı için büyük risk!

Prof. Dr. Cem Yorgancıoğlu, varislerin kalp ve damar sağlığı için büyük risk oluşturduğunu söyledi. Yorgancıoğlu, "Varislerin tedavi edilmediğinde toplardamarın iltihabı, varisli damarın patlaması, gibi sorunlara neden olabilir." dedi.

14 Nisan 2014 Pazartesi 12:06 tarihinde eklendi.

Memorial Ankara Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cem Yorgancıoğlu, varisler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Varislerin fazla kilolar, hareketsizlik ve sürekli ayakta kalmak gibi nedenlerle tetiklenebileceğini açıklayan Yorgancıoğlu, “Varisler kanın cilt altı damarlarda anormal şekilde toplanmasıyla meydana gelen, mavimsi-mor, şiş ve kıvrıntılı damarlarla ortaya çıkar. Variste toplardamar içerisindeki küçük kapakların kanı kalbe doğru itme özelliğini yitirmesi altta yatan en önemli patolojidir. Genellikle bacaklarda, daha sık olarak da baldırda görülür. Varisler, bacaklarda ağrı, dolgunluk, ağırlık hissi, gece krampları, karıncalanma, uyuşukluk, atmalar, ayak bileklerinde şişlik ve deride renk değişiklikleri şeklinde görülmektedir. Tedavi edilmediğinde ise flebit yani toplardamarın iltihabı, bacak ülser oluşumu ve varisli damarın patlaması gibi sorunlara neden olabilir.” dedi.

Varislerin yalnızca estetik değil sağlık açısından da çok önemli olduğunu vurgulayan Yorgancıoğlu, varisleri önlemek için şu önerilerde bulundu: “Fırsat buldukça bacakları yukarı kaldırılarak istirahat edin, varis çorabı kullanın. Bol sıvı tüketin. Uzun topuklu ayakkabılar kullanmayın. Sabah ve akşam soğuk su ile 10-15 dakika masaj yapın. Uzun süre sabit ayakta kalmayın ve uzun süre sabit oturmayın. Fazla kilolardan uzak durun. Yüzme ya da tempolu yürüyüşler yapın.”
 


CİHAN