Varlık’tan sonra bir barış da vergi için

lkinden 22 milyar lira gelmişti. Şimdi Ankara kulislerinde bu iddia konuşuluyor. Hükümet ikinci Varlık Barışı’ndan sonra yine ikinci kez Vergi Barışı’na hazırlanıyor.

Varlıktan sonra bir barış da vergi için
30 Nisan 2013 Salı 09:51 tarihinde eklendi.

Hükümetin yurt dışındaki varlıkların ülke içine getirilmesini sağlamak amacıyla sürpriz şekilde yeniden getirdiği 2’nci Varlık Barışı ’nın ardından, ikinci bir sürprize hazırlandığı iddiaları Ankara gündemine oturdu.

 
Vatan'da yer alan habere göre Ankara kulislerinde hükümetin 2’nci Vergi Barışı’nın getirilmesine dönük hazırlık içinde olduğu konuşuluyor. Yeni düzenlemenin özellikle önceki uygulamaya başvurmuş, ancak yapılandırması bozulmuş olan ve sayıları 1 milyonu geçen vatandaşları kapsayacağı belirtiliyor.
 
Hükümet, 2011 yılında çıkardığı 6111 sayılı torba kanunla Cumhuriyet döneminin en büyük borç yapılandırmasına girişmiş ancak 50 milyar liralık beklentiye rağmen tahsilat 22 milyar lirada kalmıştı. Söz konusu tutar bütçe dengelerini önemli ölçüde iyileştirmiş, ekonomi yönetiminin elini rahatlatmıştı. Ancak toplanacak tutarın 50 milyar liraya ulaşmamasında, vatandaşların belirlenen borç tutarını bir kaç taksitten sonra ödeyememesi ve yapılandırmanın bozulması gerekçe gösterildi. Bazı vatandaşlar vergi barışına başvurmalarına rağmen ödemeleri yarım kaldı ve yapılandırmaları da bozuldu. Şimdi bu vatandaşların birikmiş borçları da arttı.
 
Yeni dönemde hükümetin benzer Vergi Barışı’nı yeniden getirmeyi planladığı, ancak bu kez barışın 2011’deki gibi her tür kamu alacağını değil, vergi alacakları gibi belirlenmiş bazı kamu alacaklarını kapsayacağı belirtiliyor. Böyle yapılandırması bozulmuş olanlara ikinci hak tanınacağının altı çiziliyor.
 
Hükümetin 2’nci Vergi Barışı’nı getirmesi halinde en az ilk uygulamadaki kadar vergi alacağını tahsil edebileceği hesabı yaptığı belirtiliyor. Hükümet 2’nci Vergi Barışı’ndan en az 20 milyar lira bekliyor. Borcunu kapatamamış 1 milyonu aşan borçlularla tahsilatın 30 milyar liraya ulaşabileceği de iddia ediliyor. Hükümetin önceki düzenleme gibi yine CHP’nin desteğini isteyeceği belirtiliyor.