Vaşington portakal dalında 1,5 lira

Antalya’nın Finike ilçesinde, kesimde sona yaklaşılan Vaşington portakalı dalında 1,5 lirayı gördü.

Vaşington portakal dalında 1,5 lira
09 Nisan 2013 Salı 14:20 tarihinde eklendi, 1.836 kez okundu.

 

Yüksek fiyatla, elinde kaliteli portakalı bulunan üreticinin yüzü güldü. Valensiya’da ise kesimlerin mayıs sonuna kadar sürebileceği belirtildi. Dalında satılmayan Valensiya cinsi portakal ise depoya kaldırılacak.
 
Sezona 60 ile 70 kuruş fiyatla giren Finike portakalı, sezon sunu itibariyle 1,5 liraya alıcı buluyor. Mart ayı içerisinde fiyatların yükselmeye başladığı ilçede, portakal dalında 1,2 lirayı görmüştü. Son yağan yağmur ve doludan sonra portakal üreticisi ciddi zarar görmüş, bu durum fiyatların yükselmesine neden olmuştu. 
 
Bu sezon olumsuz hava şartlarından dolayı portakalın zarar gördüğünü belirten Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, son durumu şöyle aktardı: “Vaşinton cinsi portakal bitmek üzere. Don nedeniyle bu yıl ciddi zarar gördü. Valensiya portakal ise toplanmaya başlandı. Mayıs ayına kadar kesim işleri sürer. Satılanlar satılır, kalan da buzhanelere konulur. Ağustos ayına kadar bunlar tükenir. Şu an valensiya, kalitesine göre fiyatı dalında 50 ile 80 kuruş arasında değişiyor. Vaşinton ise daha yüksek.”
 
Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Celal Bülbül de soğuk nedeniyle Vaşington portakalın çok azaldığını, yazlık Valensiya'nın ise nisan ve mayıs aylarında toplanacağını söyledi. İşletmeci Mehmet Dündar ise bu hafta 100 kasa portakal topladıklarını, kilosunu 1,5 liradan aldığını belirtti.
 
       
 
 
 
 

CİHAN