Vatikan'da neler olmuş neler!

Bir süredir şeffaflaşma çabaları içinde olan Vatikan, bünyesindeki bankada kara para aklandığına ilişkin hazırlanan bir raporu ilk kez kamuoyuyla paylaştı.

Vatikanda neler olmuş neler!
22 Mayıs 2013 Çarşamba 17:38 tarihinde eklendi.

 

Din İşleri Enstitüsü (IOR) adı altında faaliyet gösteren Vatikan bankasında, 2012 yılı içerisinde 6 kara para aklama vakasının izine rastlandığı açıklandı.
 
Mafyaya ait paraların aklandığı yönündeki suçlamalarla karşı karşıya kalan Katolik Hıristiyanlar'ın merkezi Vatikan, 2010 yılında Emerit Papa 16. Benediktus'un kurduğu Vatikan Finansal Bilgi Kurumu'nun (AIF) hazırladığı raporu, basın toplantısıyla açıkladı. 2012 yılını kapsayan raporda, başta finansal olmak üzere Kutsal Makam'daki organizmalar istatistiki olarak ele alındı. Kardinal Attilio Nicora koordinatörlüğündeki AİF'in müdürü Rene Brülhart, kurumun amacının, mali şeffaflaşmayı sağlamak, kara parayla mücadele ve kara para aklanmasını önlemek olduğunu söyledi. Vatikan, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD), beyaz listesine (white list) girme çabaları içindeyken Brülhart bu raporla, Vatikan'ın kara para aklama mücadelesinde uluslararası alanda daha güvenilir bir partner haline geldiğini dile getirdi. İsviçreli Brülhart raporun, son 2 yılda atılan adımlarla Kutsal Makam'ın, gerek kara para aklama ve gerekse de teröre finansman sağlanması karşısında takındığı tavırla, uluslararası hukuk sistemine daha fazla entegre olduğunu da ortaya koyduğunu vurguladı. 
 
MONEYVAL'A CEVAP 
 
Avrupa Konseyi Moneyval Komitesi'nin 2012 yılında hazırladığı raporda Vatikan'ı şeffaf olmamakla ve kara para aklamaya karşı uluslararası normlara uymamakla suçlamasına atıfta bulunan Brülhart, "Vatikan makamları bu konuda, başta Merkez Bankası olmak üzere tüm İtalyan makamlarıyla maksimum işbirliği içindedir" dedi. Kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele ile mali hareketlerin takibi ve önleyici tedbirler alınması olmak üzere iki yönden ele alınan raporda, 2012'ye yönelik incelenen 2000'in üzerindeki IOR hesaplarından 6'sının kara para şüphesi taşıdığı belirtildi. Bu rakamın 2011 yılında ise 1 olduğu açıklandı. Brülhart, 64 sayfalık raporun Vatikan Adalet Promotörü'ne sunulduğunu ve bundan sonra gereğinin yapılacağını belirtti. AIF'in bu rapor üzerine, IOR'un faaliyetlerini 5 iş günü boyunca durdurabileceği ifade ediliyor. Dünyanın en büyük ekonomik güçlerinden biri olarak kabul edilen Vatikan Bankası'nın başkanı Ettore Gotti Tedeschi, kara para aklama iddiaları gölgesinde 2012 yılında istifa etmek zorunda bırakılmıştı. Ondan boşalan yere ise, Alman Avukat ve Finans Danışmanı Ernst Freiherr von Freyberg getirilmişti. İtalya Mali İstihbarat Kurumu (UIF) de, IOR'un Unicredit üzerinden 180 milyon Euro kara para akladığı iddiasıyla 2009 yılında inceleme başlatmıştı. 

DHA