Ve başörtüsü resmen okullara girdi

Memur-Sen ve Eğitim-Sen’li birçok memur dün işlerine ‘serbest kıyafet’lerle gitti

Ve başörtüsü resmen okullara girdi
19 Mart 2013 Salı 09:47 tarihinde eklendi.

 

Memur Sen’in iki ay önce başlattığı kamuya türbanı sokma girişimi sonuç verdi. Başta öğretmenler olmak üzere yüzlerce memur türbanla işbaşı yaptı.
 
Memur-Sen’in çağrısının ardından Türkiye genelinde çok sayıda memur, yıllardır süregelen kılık kıyafet kurallarının aksine, özgür kıyafetleriyle işbaşı yaptı. 
 
Yönetmeliğe göre kadın memurların “görev mahallinde başlarının daima açık” olması, erkeklerin ise “sakal bırakmaması ve kravat takması” gerekiyor. 
 
Erkek öğretmenler kravatsız ve kot pantolonla okula gelirken bazı kadın öğretmenler ise türbanla okula geldi. Eyleme Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ve okul müdürlerinden herhangi bir bir tepki gelmedi.
 
Cumhuriyet’in haberine göre; Ankara Ufuk Arslan Anadolu Lisesi’nde ve Doktor Ufuk Ege Anaokulu’nda kadın öğretmenlerin türban taktığı öğrenildi. Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir “Gereken idari tedbirleri almaması durumunda kamu hizmeti sadece türbanla değil, şortla, çarşafla, çember sakalla, sarkık bıyıkla, yırtık pantolonla, sarıkla, poşuyla, eşofmanla, karın kısmı açık tişörtle de sunulabilecek” derken önlem alınmazsa türbana göz yuman yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
 
Eylemin yasal düzenleme yapılıncaya kadar devam ettirileceği belirtildi. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise “Eğitim hakkı, çalışma hakkı, siyaset hakkı gibi hakların kullanımını engellemeyen normal kıyafetle yolumuza devam edeceğiz” dedi.
 
‘Soruşturma Başlatsanız ne yazar!’
 
Ankara Mehmet Akif İnan İlköğretim Okulu Müdürü Mehmet Yılmaz, yöneticisi olduğu internet sitesi üzerinden, “Yasal işlem başlatsanız ne yazar başlatmasanız ne yazar? Öğretmenlerimizin derse başörtüsü ile girmesi halinde ne olacak, yoksa Cumhuriyet mi elden gidecek” dedi.
 
Türbanlı öğretmen sayısı ikiye katlandı
 
Okullarda tutanaklar tutulurken, eğitim sendikaları türbanla derse giren öğretmenlerin diğer öğretmenler ve öğrenciler üzerinde baskı oluşturduğunu belirterek Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapmak istedikleri değişiklikleri sendikalar üzerinden geçekleştirmek istediğini vurguladı. 
 
Milli Eğitim müdürlükleri ise bunun sendikal faaliyet olduğunu savunarak işlem yapmadı. Eğitim Sen yöneticileri türbanla derse giren öğretmen sayısının ikiye katlandığını açıklarken “Bu inançtan öte siyasi malzemedir. Türban takmayan öğretmenler üzerinde baskı oluşacak. Bu tutum AKP’nin oy için işine gelen bir davranıştır” dediler.