Vekil adaylarına kalp uyarısı

Uzmanlar, 12 Haziran Pazar günü yapılacak genel seçimlerde milletvekili adaylarını, gece gündüz yapacakları propaganda çalışmalarına başlamadan önce ''kalp sağlığı'' konusunda kontrolden geçmeleri konusunda uyardı.

Vekil adaylarına kalp uyarısı
15 Nisan 2011 Cuma 11:54 tarihinde eklendi.

 

Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, siyasi partilerin listelerini Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) teslim etmelerinin ardından adayları yoğun geçecek bir seçim sürecinin beklediğini söyledi. 
    
Adayların önemli bir kısmının 40 yaşın üzerinde olduğuna işaret eden Batur, "Yaş, kalp hastalığının en önemli risk faktörlerinden birisidir. Yani milletvekilliği için yarışacak adaylar daha yolun başında risk grubuna giriyorlar" dedi. 
    
Batur, adayların muhtemelen seçim çalışmaları için zaman sınırlaması olmadan bazen mahalle aralarında ve köylerde, bazen de yüksek rakımlı köylerde propaganda için birbirleriyle yarışacaklarını ifade etti. 
    
Aşırı çalışmanın ve yeterince dinlenmemenin sonucunda, kalbin kaldıramayacağı bir yükleme oluşabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Batur, "Bu durum kalp yetmezliğinin artmasının yanında, bazen de kalp krizlerini tetikleyebilir. Bu nedenle adaylar mümkün olduğu kadar dinlenmeli" diye konuştu. 
    
Seçim günü yaklaştıkça artan stres, heyecan ve endişe sonucu, özellikle ritm sorunlarının yaşanabileceğini dile getiren Mustafa Kemal Batur, "Bazen sadece strese bağlı ani kalp durmasına dahi yol açabilecek ritm sorunları ortaya çıkabilir. 'Strese girdim' diyerek sigara içmeyin veya sigara tüketimini artırmayın. Stresli durumlarda kalp krizleri tetiklenebilir veya felç, beyin kanaması gibi sonuçlara yol açabilecek tansiyon yükselmeleri olabilir" dedi. 
     
-POLENLER VE SICAĞA DİKKAT 
     
Türkiye'nin önemli bir bölümünün baharı yaşamaya başladığını anımsatan Batur, sözlerine şöyle devam etti: 
    
"Bugünlerde artan polen ve hava değişikliklerine bağlı gribal hastalıkların, özellikle akciğer sorunu olan kalp hastalarını daha fazla etkilediği unutulmamalı. Seçimin yapılacağı Haziran ayına yaklaştıkça da özellikle güney bölgelerimizde ciddi bir hava sıcaklığı artışı olacaktır. Bu dönemde olabilecek aşırı terleme, yetersiz sıvı alımı, güneşe direkt maruz kalma gibi durumlar, kalp hastalığını olumsuz etkilemektedir. Adayların bu konuda dikkatli olmaları gerekir. 
    
Seçim çalışmalarında sık sık halkımızın misafirperverliğinden kaynaklanan ikramlarla karşılaşacaksınız. Ülkemizde sizin de arasında bulunduğunuz yetişkinlerin üçte birinde hipertansiyon olduğunu biliyoruz. Unutmayın ki size yapılan ikramlarda tuz miktarı sizin yüksek tansiyon hastası olduğunuz düşünülerek yapılmaz. Çukurova yöresinde olası içeceklerden aşlama (meyan kökü) şerbeti, tansiyonu tetikler veya şalgam suyu içerisinde bol miktarda tuz bulunur. Yiyebileceğiniz yağlı, ağır yemekler yine kalp hastalığını tetikleyebilir. Çalışmalarınız sırasında vatandaşlar tarafından her ikram edileni yeyip içmeyin. İçinde sıvı miktarı fazla, az yağlı ve hafif yiyecekler yenmeli."