Veliaht prens öldü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Sultan Bin Abdülaziz El Suud hayatını kaybetti. Veliaht Prens'in ölümü Suudi Arabistan'da Kral'ın ardından tahta kim geçecek tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Veliaht prens öldü
22 Ekim 2011 Cumartesi 11:10 tarihinde eklendi, 1.037 kez okundu.

 

86 yaşında olduğu tahmin edilen Prens Bin Abdülaziz'in tıbbi testler yaptırmak üzere ABD'ye bir ziyaret yaptığı sırada hayatını kaybettiği belirtildi. Prens, Suudi tahtının veliahtı olmasının yanı sıra başbakan yardımcısı, savunma ve havacılık bakanı olarak da görev yapıyordu. Prens bin Abdülaziz’in hasta olduğu bir süredir biliniyordu. Ancak hastalığının ne olduğu hala açıklanmış değil.  Şubat 2009’da New York’ta ameliyat olan Prens, ardından da yaklaşık bir yıl boyunca ABD’de ve Fas’ta nekahet dönemi geçirdi. Prens bin Abdülaziz geçtiğimiz Haziran ayında tedavi için yeniden New York’a döndü. 
 
SUUDİ KAYNAKLAR DOĞRULADI 
 
Suudi Arabistan devlet haber ajansı SPA da Prens Bin Abdülaziz'in öldüğünü doğruladı.SPA'nın haberinde “İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Abdullah Bin Abdülaziz, bugün şafak vaktinde bir hastalık nedeniyle bulunduğu yurt dışında ölen kardeşi Prens Bin Abdülaziz için derin bir üzüntü ve teessürle yas tutuyor” ifadeleri kullanıldı. Suudi televizyonu da her Cumartesi sabahı yapılan Kur'an yayınını keserek Prens'in ölüm haberini verdi. 
 
YENİ VELİAHT KİM OLACAK? 
 
Veliaht Prens'in ölümü Suudi Arabistan'da Kral'ın ardından tahta kim geçecek tartışmalarını da beraberinde getirdi. Zira Suudi kraliyet ailesinde taht doğrudan babadan en büyük oğula geçmiyor. Örneğin, Prens bin Abdülaziz, şu an Suudi Arabistan Kralı olan Abdullah’ın baba bir anne ayrı kardeşiydi. Ekim 2006’da kurulan Suudi Taht Konseyi başka bir deyişle Biat Konseyi’nin kısa bir süre içinde Prens Meşal’in başkanlığında toplanarak tartışmalara bir son vermesi bekleniyor. Prens’in ölümünün ardından, tahtından en güçlü adayının İçişleri Bakanı Prens Nayif olduğu belirtiliyor. Çünkü Prens bin Abdülaziz’in hasta olduğu açıklandıktan sonra, Kral Abdullah, 2009 yılında Prens Nayif’i ikinci başbakan yardımcılığına atamıştı. Bu görev Suudi Arabistan’da geleneksel olarak taht sırasında üçüncü olan kraliyet ailesi üyelerine veriliyor. 
 
Suudi Şura Danışmanı Saad Ömer, El Cezire’ye yaptığı açıklamada, “Pratikte ve gelenek itibarıyla Prens Nayif yeni kralımız olacak. Kendisi bir kraldan beklediğimiz bütün her şeye sahip bir devlet adamı olarak tanınıyor. Prensler arasındaki yaş farkının az olması dolayısıyla açıklamanın kısa süre içinde yapılacağına inanıyoruz” dedi. 
 
MUHAFAZAKARLIĞIYLA TANINIYOR 
 
Suudi Arabistan'ın iç güvenliğinden sorumlu olan Prens Nayif, hem Kral Abdullah'tan hem de Prens bin Abdülaziz'den daha muhafazakar görüşleriyle tanınıyor. Örneğin Kral Abdullah, kadınların toplumdaki yerinin iyileştirilmesi ve kraliyet ailesine ülkeyi yönetmeleri için gereken dini meşruiyeti veren aşırı muhafazakar Vahabi din adamlarının tepkilerine karşın krallığı modernleştirme yönünde attığı adımlarla biliniyordu. 
Prens Nayif ise din adamlarına çok daha yakın duran bir isim. Ancak tahta kim geçerse geçsin, Suudi Arabistan’ın ABD yanlısı dış politikasını değiştirmesi beklenmiyor.