Venedik'te bağımsızlık rüzgarı esiyor

İtalya'nın kuzeydoğusundaki Venedik kentinde, bu hafta sonu yapılan gösterilerle kent ve çevresindeki bölgelerin bağımsızlık fikri savunuldu.

Venedikte bağımsızlık rüzgarı esiyor
07 Ekim 2012 Pazar 18:40 tarihinde eklendi.

 

İtalya'nın Venedik kentinde dün, ''Bağımsız Veneta Partisi''nin organize ettiği yürüyüşe katılan yaklaşık bin kişi, Venedik'in İtalya'dan ayrılarak önceki yüzyıllarda olduğu gibi bağımsız bir devlet olma arzusunu dile getirdi. 
     
Yürüyüşte bazı göstericiler, Venedik'in Avrupa'da, İspanya'dan ayrılmak isteyen Katalonya Özerk Bölgesi'nden önce bağımsızlığını kazanacağını iddia etti. 
     
Bağımsız Veneta Partisi'nden yürüyüşle ilgili yapılan basın açıklamasında, Ocak 2012'de bölgesel gazetelerden ''Il Gazzettino''nun bilimsel anketinde yerel halkın yüzde 53'ü Veneto Bölgesi'nin bağımsızlık fikrini desteklerken, geçen eylül başında ana akım gazetelerden ''Corriere della Sera''nın yapmış olduğu ankette bu fikri destekleyenlerin sayısının yüzde 80 olduğu, yine Gazzettino'da son dönemde yapılan bir başka ankette ise bu oranın yüzde 70 olduğu belirtildi. 
     
Basın açıklamasında, Bağımsız Veneta Partisi Başkanı Prof. Ludovico Pizzatti, geçen nisan ayında Veneto Bölgesi'nin bağımsızlığı için referandum yapılması için toplanan 20 bin imzayı Veneto Bölge Valisi Luca Zaia'ya verdiği, vali Zaia'nın da Büyük Britanya'ya bağlı İskoçya'da yapılacak bağımsızlık referandumunun araştırılmasını istediği hatırlatıldı. 
     
Bu arada, İtalya'da kuzey ile güneyin ayrılması tezini işleyen Kuzey Birliği Partisi de (Lega Nord) bugün kentte ''Önce Kuzey'' sloganıyla bir miting düzenledi. 
     
250'den fazla otobüsle çevre bölge ve vilayetlerden partililerin geldiği yoğun katılımlı Kuzey Birliği mitinginde parti genel sekreteri Roberto Maroni, kuzey bölgelerini yeniden canlandıracak 12 proje açıkladı.