Veriler SGK'dan sorgulanabilecek

Sosyal Güvenlik Kurumu, sosyal güvenlik verilerine ait bazı sorgulamaların 15 Aralık'tan itibaren kurumun internet sitesinden yapılabileceğini bildirdi.

Veriler SGKdan sorgulanabilecek
05 Aralık 2011 Pazartesi 14:50 tarihinde eklendi.

 

Kurumdan yapılan yazılı açıklamada, 5982 sayılı kanunun 2. maddesiyle Anayasanın 20. maddesine eklenen 3. fıkra ile kişisel verilerin korunmasına ilişkin bir düzenleme yapıldığı belirtildi. 
     
Söz konusu anayasa değişikliğinden sonra kurumun internet sitesinden sigortalılar ve diğer paydaşlara sunulan bazı sorgulama hizmetlerinin kapatılarak e-Devlet kapısına (www.turkiye.gov.tr adresine) taşındığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 
     
"Bu uygulama sonrasında, sadece sigortalılarımız PTT'den almış oldukları kişisel şifrelerle 'www.turkiye.gov.tr' internet adresinden sorgulama yaparak kişisel verilerine ulaşabilmektedirler." 
     
Kurum başkanlığınca internet sitesinden kaldırılan sorgulamalardan bazılarına tekrar yer verilmesine ve uygulamanın 15 Aralık tarihinden itibaren açılmasına karar verildiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 
     
"Anayasa değişikliğinden önceki uygulamada sadece TC Kimlik Numarası ya da sigorta sicil numarası sorgulama için yeterli iken, yeni uygulamada TC Kimlik Numarası'nın yanında 'kişinin baba adı, nüfusa kayıtlı olduğu il/ilçe, cilt no, aile sıra no' gibi herkes tarafından bilinemeyecek özel bilgiler de istenecektir. Bu şekilde, başkalarına ait bilgilerin sorgulanabilmesi ihtimalinin de en aza indirilmesi sağlanacaktır. Sorgulamaların tekrar kurumumuz internet sitesi üzerinden yapılması ile hem kayıtdışılıkla mücadelede önemli bir adım atılacak hem de kurum ve kuruluşların ihtiyaç duyduğu sosyal güvenlik verilerinin doğrudan internet sitemizden temin edilmesi sureti ile sigortalılarımızın il müdürlüklerimize yoğun müracaatı engellenmiş olacaktır." 
     
Kişi istemezse bilgileri pasif hale getirilecek- 
     
 Uygulama, aktif hale gelmeden önce 15 Aralık tarihine kadar kişisel bilgilerinin internet sitesinden sorgulanmasını istemeyen ve kendisine ait sorgulamaların sadece www.turkiye.gov.tr adresinden yapılabilmesini isteyen sigortalıların kurumun web sayfasında yer alan dilekçeyle il müdürlüklerine veya sosyal güvenlik merkezlerine şahsen başvurması gerektiği bildirilen açıklamada, yapılacak bu başvuru üzerine kurum tarafından başvuru sahibinin kişisel bilgileri sorgu kapsamı dışında bırakılacak ve internet sitesi üzerinden sorgulanmasının pasif hale getirileceği kaydedildi. 
     
Açıklamada, 15 Aralık'tan sonra da kişisel bilgilerinin internet sitesinden sorgulanmasını istemeyen sigortalıların diledikleri zaman başvuru yaparak, sorgulamalarını aktif veya pasif hale getirebileceği belirtildi.