Victoria'nın çirkin sırrı

Defileleri ve göz kamaştıran melekleri ile farklı bir dünya sunan Victoria's Secret'ın kirli çamaşırları ortaya çıktı

Victorianın çirkin sırrı
16 Aralık 2011 Cuma 09:52 tarihinde eklendi, 3.928 kez okundu.

 

Bloomberg tarafından hazırlanan çok kapsamlı bir rapor ile melekleri ile nam salmış marka çocuk işçi çalıştırmak ile suçlanıyor.
 
Clarisse Kambire 13 yaşında bir evlatlık. Burkina Faso’da “adil ticaret” adı altında pamuk tarlarından organik üretim için çalışıyor.
 
Bu adil ticaret dünyanın yakından tanıdığı bir iç giyim firmasını yarıyor. Victoria’nın bilmediğimiz sırları arasında çocuk işçi çalıştırmak olduğu da bu sayede ortaya çıkıyor.
 
Clarisse’nin kabusları çok nadir değişiyor. Pamuk tarlalarında mor ve beyaz çiçeklerin arasında gördüğü rüyasından, bir adamın sopasının başında şaklaması ve kalkın demesi ile uyanıyor. Clarisse ve onun gibi pek çok kız.
 
Kalkın emri 13 yaşındaki Batı Afrika’da yaşayan kızların pamuk tarlalarına gidiş emri aynı zamanda. Gün doğmadan önce plastik şiltelerinden kalkan kızlar kulübelerden teker teker çıkarak hasat sezonunu açıyorlar.
 
Hasadı yapılacak alanın düzenlenmesi daha da zor süreç. Öküz ve pulluk yerine kızların kas gücü tarların ekimi ve hasadı için kullanılıyor.
 
Zorla çocuk işçi çalıştırma Afrika çiftliklerinde yeni bir uygulama değil. Clarisse’nun pamuğu diğer pamuklardan farklı. Onun pamuğu organik olarak üretiliyor ve adıl ticaret sertifikalı kanunlara göre bu uygulamalar ücretsiz olmalı.
 
Victoria’s Secret’ın partneri Guebre’s organizasyonu  Burkina Pamuk üreticileri Ulusla Federasyonu tüm hatlarıyal Faso genelinde organik ve adil ticaret programının sorumlusu. Fransızca baş harfleri ile bilinen UNPCB ve 2008 yılında Clarisse gibi binlerce kızı çalıştıran komite. 2010 yılında 5.8 milyar dolara olan ve yüzde 27’den fazla büyüyen pazarda pek çok çocuk farklı alanlarda çalışıyor.
 
Clarisse çalışma koşullarını anlatırken çok zor olduğunu söylüyor. Bunun gerekçesi olarak da başlarındaki adamın dur diyene kadar çalışmak zoruna olmalarını gösteriyor. Yorulmaları dinlenmek için yeterli bir gerekçe değil.

Gazeteport