Vodafone'dan Türkiye'ye 80 milyon TL'lik yatırım

Vodafone Türkiye, 80 milyon TL yatırım ile 9 bin metrekarelik kapalı alana sahip veri merkezini hizmete açtı.

Vodafonedan Türkiyeye 80 milyon TLlik yatırım
26 Temmuz 2013 Cuma 16:59 tarihinde eklendi.

İstanbul’da kurulu Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü, Vodafone Grubu’nun dünyadaki 6. bulut teknolojileri merkezi olarak faaliyet gösterecek. Merkez, müşterilerinin veri stoklamaktan, altyapı destek hizmetlerine, bulut temelli uygulama servislerinden, yönetilebilir güvenlik hizmetlerine kadar her türlü bulut bilişim servislerine ve sanal sunucu/uygulama barındırma hizmetlerine kadar bilişim ve iletişim altyapısı ile ilgili bütün ihtiyaçlarına dönük hizmet verecek.

İstanbul Esenyurt’ta bulunan Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü, bugün Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Vodafone Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Dünya Teknoloji Başkanı Stephen Pusey veVodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray’ın katılımıyla açıldı. Veri merkezi, IT tabanlı servislerinin takip ve operasyon ana merkezi olarak Tuzla ve İzmir veri merkezleri ile yedekli çalışarak iş sürekliliği ve kesintisiz servis sunumu sağlayacak. Yeni merkezle birlikte Vodafone’un Türkiye’de 3 büyük şehirde bulunan veri merkezleri sayısı 6’ya, büyüklüğü ise 12 bin metrekareye ulaşmış olacak.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer açılış töreninde yaptığı konuşmada, Vodafone Türkiye'nin 2012 yıl sonuna kadar toplam 5 milyar 319 milyon TL yatırım yaptığını belirterek, "Bu veri merkezi için de 80 milyon TL yatırımda bulundu. 2013 sonunda toplam 6 milyar TL yatırım yapmış olacağını öngörüyoruz. Vodafone Türkiye’nin bu yatırım emeğinin, Türkiye ekonomisi, sektör oyuncuları ve ekosistem için ne kadar değerli olduğunu belirtmek istiyorum. Bu ciddi yatırımı BTK olarak önemsiyoruz." dedi.

Kurum olarak Türkiye’yi uluslararası veri merkezi ülkesi yapmak istediklerini, bunun için coğrafi konum ve potansiyelin var olduğunu dile getiren Acarer, "Bu yüzden Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü gibi veri merkezi yatırımlarını önemsiyoruz. Vodafone Türkiye’yi ve Oksijen Ar-Ge mühendislerini tebrik ediyorum. Vodafone Grubu’na, ülkemize katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu veri merkezinin başta Vodafone olmak üzere tüm Türkiye’ye hayırlı olmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray da konuşmasında, Türkiye’nin mobil gelecek vizyonunu şekillendirmek üzere çalışmalarına ve yatırım programlarına devam ettiklerini belirterek, "Vodafone Türkiye olarak önümüzdeki dönemde de Türkiye’nin bu dijital dönüşümüne, küresel birikim ve yerel yeteneğimizle katkı sağlamaya ve bu sayede işletmelerimizin küresel arenadaki rekabetçiliğini artırmaya, bireylerin gelişimine destek olmaya ve ülkemizin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Açılışını yaptıkları 80 milyon TL'lik tesisi sadece bir veri merkezi değil, aynı zamanda dünyanın en ileri teknolojilerini barındıran, kurumların ve işletmelerin önümüzdeki dönemde ihtiyaçları olacak yeni nesil mobil servisleri karşılamak üzere inşa ettiklerini aktaran Timuray, şöyle devam etti:

"Bu mobil servislerin başında da bulut bilişim hizmetleri geliyor. 2016 yılında işletmelerin yaklaşık yüzde 60’ının bulut bilişim hizmetlerini kullanacağı ve bunun çok önemli bir ekonomik katkı yaratacağı hesaplanmakta. Hatta bazı hesaplara göre bulut bilişim teknolojileri sayesinde gayri safi yurtiçi hasılada 2020 yılına kadar yüzde 25'e kadar bir ivme yakalanabilir. İşte bu öngörü ile biz bu tesisimizi özellikle bulut teknoloji üssü olarak konumlandırdık. Bu vizyonumuz kapsamında yalnızca Türkiye değil aynı zamanda birbiri ile bağlantılı yaşayan dünyada, diğer ülkelerdeki Vodafone abonelerine de hizmeti kapsamaktadır. İnanıyoruz ki bu tesis, Vodafone Grubu’nun küresel alandaki bilgisi ile yerel aklı bir araya getirerek Türkiye’de faaliyet gösteren işletme ve kurumların daha rekabetçi, daha verimli, daha yenilikçi olmalarına destek olacak. Vodafone Türkiye Bulut Bilişim Üssü, Oksijen AR-Ge şirketimizden sonra ikinci önemli adımımız."

Vodafone Yönetim Kurulu Üyesi ve Dünya Teknoloji Başkanı Stephen Pusey de Grup olarak hedeflerinden birisinin, hizmet verdikleri her ülkede mükemmel şebekeler kurmak olduğunu kaydetti. Global anlamda ses iletişimi kadar veri hizmetlerimizi de önemsediklerini vurgulayan Pusey, şöyle konutu:

"Türkiye'de mükemmel hizmetler sunma vizyonuyla dünya kalitesinde bir altyapı, çağrı merkezleri, çevrimiçi hizmetler ve mobil güvenlik ağı kurduk. Kurumsal müşterilerimizin iş güvenliklerini ve iş sürekliliklerini sağlamak için teknolojide son gelişmeler ışığında Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü’nü inşa ettik. Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü bizim için sadece ulusal değil uluslararası önem de taşıyor. Kurumsal müşterilerimize en iyi hizmeti vermek adına kurduğumuz, Türk mühendislerinin gurur duyacakları bir eser.Oksijen Ar-Ge’nin inovasyon çalışmalarından, Türkiye’ye yaptığımız yatırımdan ve Türkiye’deki deneyimimizden çok memnunuz. Vodafone Grubu içinde yıldızlaşan Vodafone Türkiye performansının güçlenerek süreceğine inanıyoruz."


CİHAN