"Volkswagen yatırım için gelecek"

Zafer Çağlayan, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu üyeleri ile bir araya geldi

Volkswagen yatırım için gelecek
27 Mart 2013 Çarşamba 18:19 tarihinde eklendi.

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Volkswagen’in Türkiye’de yatırım yapmaması ile ilgili olarak, ''Bu anlamda başka bir ülkeyle yarışıyoruz, rakip ülkeyle ilgili verilen hesapların doğru olmadığı, yönlendirici olduğu kanaatindeyim. Umuyorum bu otomotiv şirketi, yeni teşvik modelinin artılarını görecek ve doğru tercihi Türkiye'den yana yapacaktır.'' dedi.
 
Buluşmada otomobilde yerlilik oranının yüzde 56 olduğunu duyuran Çağlayan, ''Bu bir kader değil. Türkiye artık tek motor ve aktarma organlarının Türkiye'de yapılmasını mümkün kılsa yerlilik oranı yüzde 56'dan yüzde 80'lere çıkabiliyor.

Otomobil yerli yapılsın derken, tamamını Türkiye'de yapalım gibi bir muradımız yok. Zaten sanayicimizinbir otomobilin yüzde 85'ini yapacak yetkinliği bulunuyor.” ifadelerini kullandı. Volkswagen ile ilgili TAYSAD Yönetim Kurulu üyelerinin rahatsızlığını dile getirmesine karşılık Çağlayan, şunları kaydetti:
 
“Sizlerin de bu konuda bizler kadar duyarlı olduğunuzu biliyorum. Çok net bir ey beyan ettim, onlar da sanırım iyi algıladılar. İlk etapta pek iyi algılayamamışlardı. Halkımız duyarlıdır. Siz Türkiye'de bir numara olacaksınız ama üretim yapmayacaksınız. 'Efendim MAN' diyorlar, bana kül yutturmayın. Ben MAN'ın ne olduğunu nasıl olduğunu çok iyi biliyorum, başımızın üstünde yeri var ama biz Volkswagen'in Türkiye'de yatırım yapmasını bekliyoruz. En son temasta da onlara, binek olmasa da hafif ticari ile girebileceklerini ilettim.''
 
Volkswagen idarecilerinin, kendisine yatırımda dikkatli olmaları gerektiğini, aksi halde hissedarlarının kendilerine hesap soracağını belirttiğini aktaran Çağlayan, şöyle devam etti:
 
''Bana güzel bir pas verdiler, hissedarlarının onlara niye Türkiye’de niye yatırım yapmadığını, niye kan kaybettiklerini soracağını belirterek, ‘siz bu hesaba hazır olun’ dedim. Sanıyorum, Volkswagen'in Mayıs ayına kadar faaliyetlerde bulunacak. Bu anlamda Türkiye başka bir ülkeyle yarışıyor, rakip ülkeyle ilgili verilen hesapların doğru olmadığı, yönlendirici olduğu kanaatindeyim. Umut ediyorum bizim yeni teşvik modelinin getireceği görecekler ve doğru tercihi Türkiye'den yana yapacaklardır.'' 
 
TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dudaroğlu da otomotiv yan sanayii olarak Audi ile temasta olduklarını açıkladı. Haziran sonunda tedarikçileri ve firmaları Audi'ye taşıyacakları duyuran Dudaroğlu ''Audi ile birebir görüşmeler yapacağız. Bu çok önemli, bu tamamen Sayın Bakanımızdan gelen destekle yapılıyor.
İkincisi, biliyorsunuz Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanlığı Wolf-Dieter Kurz, Daimler Grubu Başkan Yardımcılığına atandı, onunla veda yemeğinde buluştuk.

Tedarikçilerimizi Almanya'ya nasıl taşıyacağımızla ve orada nasıl bir tedarikçi günü yapacağımızla ilgili yol haritamızı bitlikte belirleyeceğiz, bu konuda Kurz'un bize sözü var. Bunun dışında, Volkswagen crafter ile ilgili bir konu var onun içinde bastıyoruz, sanırım ona benzer Mercedes'in de bir çalışması var.'' bilgilerini verdi. 

CİHAN