Vücut kokunuz size ne diyor?

‘Temizlik imandan gelir’... Hemen herkesin bildiği bu hadisi Ramazan’da özellikle vurgulamak gerekiyor.

01 Eylül 2009 Salı 11:17 tarihinde eklendi.
‘Temizlik imandan gelir’... Hemen herkesin bildiği bu hadisi Ramazan’da özellikle vurgulamak gerekiyor.
Temizliğin kokusu insanın önce kendine sonra karşısındakine saygısının ifadesidir...

Ramazan'da özellikle ağız kokularını önlemek için ağız ve diş bakımına daha fazla özen gösterin. Nefesin kötü kokmasına nedeni ağız içinden gelen kokulardır.

Genellikle uzun süren açlık ve susuzluk ramazan ayında oluşan ağız kokularının nedenidir ancak ağız kokularınızın kaynağı ağız ve diş sağlığınızda meydana gelmiş bir sorun olabilir. Diş eti iltihapları, çürükler, enfeksiyonlar sebebiyet veriyor olabilir. Böyle bir durum varsa öncelikle bir diş hekimine başvurmalısınız.

AĞIZ TEMİZLİĞİNE DİKKAT EDİN

Ramazan'da çevreyi fazlasıyla rahatsız edebilecek ağız kokularını birkaç basit uygulamayla önleyebilirsiniz.

Öncelikli olarak sigara içerenler için önemli bir uyarı. Sahurda son bir sigara içip yatmayın. Ağız kuruluğuna neden olan sigara kötü kokuların oluşumunu arttırır.

Sahur yaptıktan sonra dişlerinizi fırçalayın. Ağızda kalan küçük yiyecek parçacıkları ağzın kokmasına neden olur. Ayrıca lokmalarınızı iyi çiğneyin.

Dişinizle birlikte dilinizi ve diş etlerinizi de fırçalayın. Tatlı tüketiminin artması, akşamları fazla yemek, çay kahve tüketimi bakteri oluşumunu arttır. Ağız kokusuna neden olur.

EN GÜÇLÜ SİLAH: ELMALI TARÇIN

Şeker tüketimi bakteri oluşumunu artırır. Ancak Ramazan ayı tatlı tüketimini arttığı bir aydır. Tarçın bakterilere karşı savaşan doğal bir savaşçıdır. Tatlı ihtiyacınızı karşılayacak elma ile buluştuğunda ağız kokusuna karşı etkili bir güç haline dönüşür. Bununla birlikte; naneli ayran, limonlu maydanoz aynı şekilde soruna yardımcı olacaktır.

VÜCUT KOKUNUZ NE DİYOR?

Vücut ısısını terleyerek dengeleriz. Yaz mevsimi terleme oranını arttırdığı için ter yoluyla oluşan kötü kokular en az ağız kokusu kadar rahatsız edici olur. Kötü vücut kokularını önlemek için vücut hijyenine önem gösterilmelidir. Her gün duş almak, gün içinde sıkça koltuk altlarını silmek gibi basit uygulamaları ihmal etmeyin.

Baharatlı yiyecekler metabolizmayı hızlandırdığı için terleme de artacaktır. Soğan, sarımsak, brokoli, lahana, gibi yiyecekler vücudun kötü koku üretmesine neden olabilmektedir.