Wilders'ı sandığa gömdüler

Hollanda'daki erken seçimin galibi, Euro Bölgesi'nin güçlü savunucularından iktidardaki Liberal Parti oldu. Aşırı sağcı Geert Wilders ise ağır bir yenilgi aldı. Seçimde 4 Türk kökenli aday doğrudan seçildi.

Wildersı sandığa gömdüler
13 Eylül 2012 Perşembe 10:41 tarihinde eklendi.

 

Hollanda'da dün yapılan erken genel seçimi çok az farkla Başbakan Mark Rutte'nin liderliğini yaptığı Liberal Parti (VVD) kazandı.
 
Resmi olmayan sonuçlara göre ana muhalefetteki İşçi Partisi'yle (PvdA) kıyasıya yarışan Liberal Parti, 150 üyeli mecliste sahip olduğu milletvekili sayısını 31'den 41'e çıkardı. İşçi Partisi ise milletvekili sayısını 30'dan 39'a yükseltti.
 
2010'daki seçimde büyük bir başarı elde ederek 24 milletvekili kazanan aşırı sağcı Geert Wilders'ın lideri olduğu Özgürlük Partisi'nin (PVV) oy oranı yaklaşık yarı yarıya düştü. Özgürlük Partisi'nin meclisteki sandalye sayısı 24'ten 15'e geriledi. Seçimlerde büyük bir yenilgi aldığını kabul eden aşırı sağcı Geert Wilders, "Ama asla yılmayacağız, çok daha güçlü bir şekilde geri döneceğiz" dedi.
 
SOSYALİSTLERDE HAYAL KIRIKLIĞI 
Kamuoyu yoklamalarında oy oranının arttığı yönünde tahminlerde bulunulan Sosyalist Parti'nin (SP) milletvekili sayısı değişmezken, son üç dönemdir gerileme yaşayan Hristiyan Demokratlar Birliği'nin (CDA) sandalye sayısı 21'den 13'e geriledi. İlk kez genel seçimlere katılan 50 Plus Partisi de 2 milletvekili kazanma başarısı gösterdi.
 
İşçi Partisi lideri Diederik Samsom, geçiçi seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra rakibi Başbakan Mark Rutte'yi arayarak tebrik etti.
 
Elde ettikleri başarıdan büyük bir mutluluk duyan Başbakan Rutte, partisinin Lahey'de seçim sonuçlarıyla ilgili düzenlenen gecede yaptığı konuşmada, Liberal Parti'nin tarihinde ilk kez bu denli yüksek oy oranı yakaladığına işaret etti.
 
4 TÜRK DOĞRUDAN SEÇİLDİ 
Hollanda'daki genel seçimlerde farklı partilerin listesinde bulunan 14 Türk kökenli adaydan 4'ü meclise doğrudan girmeyi başardı.
 
İşçi Partisi adına yarışan Keklik Yücel, Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk ile Sosyalist Parti'den Sadet Karabulut milletvekili seçildi.
 
Diğer Türk adayların seçilip seçilmedikleri adlarına kullanılan tercihli oyların sayımından sonra belirlenecek.
 
11 PARTİ MECLİS'E GİRDİ 
Hollanda'da 21 partinin kaltıldığı ve ilk belirlemelere göre katılımın yüzde 74 olarak gerçekleştiği seçim sonunda toplam 11 parti meclise girme başarısı elde etti. 2010 yılında yapılan seçime katılım oranı yüzde 75 olarak gerçekleşmişti.
 
HÜKÜMETİ KURMA GÖREVİ RUTTE'YE 
Seçimde ortaya çıkan tabloya göre Kraliçe'nin, hükümeti kurmak üzere koalisyon görüşmelerine başlama görevini Liberal Parti lideri Mark Rutte'ye vermesi bekleniyor.
 
Siyasi yorumcular, seçimin iki galibi Liberal Parti ile İşçi Partisi'nin koalisyon hükümeti kurabileceğini belirtiyor. 150 üyeli mecliste iki partinin milletvekili sayısı çoğunluk için yetiyor.

NTV