WSJ muhabiri haberinin arkasında

Türkiye'yi karıştıran Wall Street Journal makalesini yazan Joe Parkinson ve Adam Entous'tan haberlerinin arkasında durduklarını söyleyen ve yayınladıkları makaleye açıklık getiren ikinci bir yazı geldi.

WSJ muhabiri haberinin arkasında
18 Mayıs 2012 Cuma 13:11 tarihinde eklendi, 1.040 kez okundu.

 

Makaleyi yazanlardan Joe Parkinson twitter hesabından da "Haberimizin arkasındayız. Aksi yönde bilgi getirebilen varsa merakla bekliyorum" yazarak açıklamalarda bulundu.
 
İşte WSJ'nin bugünkü makalesi: 
 
"Türk Silahlı Kuvvetleri Wall Street Journal’ın, Uludere’de sivillerin ölmesine sebep olan saldırıda istihbaratın ABD’ye ait insansız hava uçaklarından geldiği iddialarını sert bir şekilde yalanladı. 
 
Genelkurmay yaptığı açıklamada iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.
 
Pentagon’un eylem sonrası raporuna dayanak, Journal bir Amerikan insansız hava uçağının bir grup insan ve sürü halinde hayvanları gördüğünü ve bu bilgiyi Türk ordusuna geçtiğini yazmıştı. Türkler konvoyu Kürt militanları olarak tanımladı ve hava kuvvetleriyle jetlerini kullanarak saldırıda bulunma kararı aldı.
 
Pentagon’un değerlirmesi sadece insansız hava uçağının rolünü tarif ediyor ve Türkiye’nin aynı zamanda konvoyu takip edip etmediğine değinmiyor. 
 
Türkiye’de yapılan açıklamada “Olayda ilk görüntü tespitini TSK’ya ait insansız hava araçları yaptı” dedi. 
Açıklama ABD’nin rolüne değinmedi. TSK ve Savunma Bakanlığı daha önceden de saldırıya sebep olan istihbaratın iç kaynaklardan geldiğini söyledi. Türk Ordusu ve üç ayrı hükümet departmanı bizim makalemizle ilgili yorumlarını yayınladı. 
 
Konu Washington ve Ankara için oldukça hassas. Türkiye ABD’nin insansız hava uçaklarının bu işle ilgili olduğunun görünmesini istemiyor özellikle de muhalefete karşı." 
 
Bu ifadeleri kullanan WSJ, CHP’den Sezgin Tanrıkulu’nun “Bu istihbaratı Türkiye’nin kendi başına sağlayacak yeteneği olduğu konusunda şüphemiz var” sözlerine de yer verdi. 
 
Makalede şu ifadeler de yer aldı: 
 
"Amerikalı yetkililer Türk istihbarat ortaklarına ‘hareketlilik’i Ankara’daki ABD ve Türk yetkililerin ‘insansız hava uçağı’ bilgilerini eş zamanlı paylaştığı Birleşik İstihbarat Toplama Merkezi’nde bildirdi. 
 
Ardından Türk yetkililer Amerikalıları kendi ‘insansız hava uçakları’nı bir başka bölgeye göndermesi için yönlendirdi ve konvoyun üzerindeki hava alanını boşalttı. ABD yetkilileri Amerikan insansız hava uçağının Türkiye saldırıyı başlattığında bölgede olmadığını söylüyor." 
 
Bu da twitter açıklaması: 
 
Twitter hesabında "Haberimizin arkasında duruyorum. Haberdeki bütün iddialar araştırılmış, kaynaklara dayandırılmıştır. Eğer başkalarının olayların başka şekilde geliştiğine dair kanıtları varsa merakla dinlemek isteriz" diyen Joe Parkinson şu iki soruyu sordu. 
 
Türkiye insansız hava uçağının hangisi olduğunu neden kesin olarak açıklayamıyor?
 
Hava uçağının ölçümü değerlendirmede yer aldı mı? 

Vatan Gazetesi