"Yamuk yapanın karşısında olacağız"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Adı Taner, Ahmet ya da Mehmet olsun; ismi yolsuzluğa karışan cezasız kalmamalı. Bu, bizim yetişme biçimimiz, geleneğimiz. Biz, kim dürüst ise onun yanında olacağız, kim yamuk ve usulsüzlük ve yolsuzluk yaptıysa onun da karşısında olacağız." dedi.

Yamuk yapanın karşısında olacağız
22 Ocak 2014 Çarşamba 20:11 tarihinde eklendi.



Taner Yıldız, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Ocak Ayı Meclis Toplantısı’na konuk oldu. Toplantıda 17 Aralık operasyonuna değinen Yıldız, siyasi irade olarak yolsuzluk ve usulsüzlükler mücadeleyi taahhüt ettiklerini belirtti. Bu taahhütten geri adım atmayacaklarını dile getirdi.

Yıldız, siyasi mühendisliğin yolsuzlukları, yolsuzlukların siyasi mühendisliği makul hale getirmeyeceğini vurguladı. Siyasi istikrarı korumanın iktidar kadar muhalefetin, yatırımcıların ve sivil toplum örgütlerinin görevi olduğunu ifade ettim. Enerji sektöründe ciddi sermaye transferleri olduğunu anlatan Yıldız, şöyle devam etti:

“Fakat bu yatırım olayı çok kırılgandır. Çatlamaya gelmez. 17 Aralık’tan sonra özelleştirmelerimize devam ediyoruz. 21 elektrik dağıtım şirketinin özelleştirilmesinden bu ülke 13 milyar dolar civarında bir gelir elde etti. Bu gelirlerin bir bölümü IMF’nin borçlarının sıfırlanmasında kullanıldı. Yani bundan tüm Türkiye yararlandı. 17 Aralık’ın müsebbibi olan, iktidara oy veren, vermeyen herkes yararlandı. Naklen yayınlarda 8-10 saat süren ihaleler yapıldı. Son derece şeffaf bir şekilde sahiplerini buldular."

Bakan Yıldız, yatırımlara dair pek çok şirketin tereddüt içinde olduğundan dert yanarken, "Yatağan, Kemerköy, Yeniköy ve Çatalağzı üretim şirketlerinin özelleştirilmesi ile ilgili 20 şirket yatırım iklimini yeterli görmedi.

Bunlar, dosya almalarına rağmen aynı ülkede, aynı Türkiye’de süre talep etti. 2-2,5 ay içinde bu siyasi iklimin süratle toparlanması gerektiğini dillendirdi. Şimdi bakalım bundan sevinenler kimlerdir, bundan üzülenler kimlerdir? Ben açıkça belirteyim, bu ülkede siyasi kararlılık bunların özelleştirilmesi ile ilgili tutumundan bir an olsun bile vazgeçmeyecektir. Çünkü doğrusu budur." ifadelerini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, ayrıca kur nedeni ile enerji maliyetlerinin arttığından da yakındı. Taner Yıldız, Türkiye’nin yatırım çekmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“İthalattan her birimiz şikayetçiyiz. O ithalat nerelere gidiyor bakın; 60 milyar dolar enerji ithalatı var, 8 milyar dolar ihracat var, 52 milyar dolar net ithalat. Bunun yüde 55’i enerji sektöründe değil, ulaştırmada kullanılıyor. Biz iktidar olduğumuzda trafikte 7,5 milyon taşıt vardı, şu an 17,5 milyona vardı. Türkiye’de ölenler ile doğanların adedi ele alındığında durum doğanların lehine 1 milyondur. Yani her bebek arabası ile gelmektedir."

Yıldız, petrol, gaz ve kömürün yerli üretimi için ellerinden geleni yapma vaadinde bulundu.


CİHAN