Yandex'ten ücretsiz navigasyon

Türkiye pazarına girdikten sonra, geliştirdiği servisleriyle adından söz ettiren Yandex, İstanbul trafiğinde sürücülere büyük bir kolaylık sağlayan, ücretsiz Yandex.Navigasyon'u kullanıcıların hizmetine sundu.

Yandexten ücretsiz navigasyon
09 Ekim 2013 Çarşamba 23:08 tarihinde eklendi.
Uygulamanın tanıtımı, 'Yollarda özgür ol' sloganıyla İstanbul trafiğinde farklı noktalara hareket eden araçlarla yapıldı.

Yandex'in yeni uygulaması hakkında bilgi veren Yandex Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, "Bu uygulamayla inşallah İstanbul trafiğine biraz katkımız olacak" dedi. Yandex'in diğer yatırımlarını da anlatan Yalçındağ, Türkiye'yi bir inovasyon merkezi, bölgenin silikon vadisi yapmayı istediklerini belirtti.
 
Yandex.Navigasyon'un tanıtımı için, Taksim'de bir araya gelen Yandex bilişim uzmanları ve gazeteciler 6 farklı araçla, İstanbul trafiğine çıktı. Her araç farklı noktaya hareket etti. Araçlarda, daha önceden hazırlanan sorulara gazetecilerin verdiği cevaplarla gidilecek noktalar belirlendi.

Yandex.Navigasyon yardımıyla belirlenen noktalara ulaşıldı. Her araç 3 farklı noktaya ulaştıktan sonra tüm araçlar Kuruçeşme'de buluştu. Tanıtım sırasında, uygulamanın gerçek zamanlı trafik bilgisi sunarak kullanıcıyı trafik yoğunluğuna göre en hızlı alternatif rotalara yönlendirmesi diğer navigasyon uygulamalarından farklı yönlerini ortaya koydu.

Ücretsiz olan Yandex.Navigasyon'un sesli yol tarifi yapabilme özelliği de kullanıcıya büyük kolaylık sağlıyor. Uygulama android tabanlı akıllı telefonlar ve tabletlerde kullanılabilecek.
 
GAZETECİLER UYGULAMAYI DEĞERLENDİRDİ
 
Bindikleri araçla Karaköy Tünel, Cankurtaran Armada Otel ve Vefa Bozacısı'na giden gazeteci Ahu Özyurt, "İstanbul gibi bir yerde navigasyonla araç kullanmak başlı başına bir mesele ama bizim gördüğümüz ve test ettiğimiz kadarıyla hızlı çalışıyor ve çok hızlı kendini güncelliyor. Özellikle trafik bilgisini yoğun ve iyi veren bir navigasyon olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
 
Aynı araçta buluna teknoloji editörü Ahmet Usta da, "Daha önce Yandex'in trafik uygulamasını kullandım. Gerçek zamanlı trafik bilgisi veren bir uygulamaydı. Şu anda bunu üzerine bize yol tarif eden bir uygulamayla da karşı karşıyayız. İlk izlenimim; aracımda bulunan navigasyon cihazından daha hızlı çalıştığını söyleyebilirim" dedi.
 
KULLANIMI KOLAY VE ÇOK RAHAT
 
Kuruçeşme'de, uygulamayı test eden bilişim uzmanları ve gazetecilerle buluşan Yandex Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, uygulama hakkında bilgi verdi.

Yandex'in uzun zamandır çok başarılı olan trafik uygulaması olduğunu belirten Yalçındağ, "Yandex'in trafik uygulaması tamamen kullanıcılardan bilgi aldığı için çok taze ve herkesin iyi sonuç aldığı bir uygulamaydı. Zaten İstanbul trafiğinde Yandex'in trafik uygulamasını kullanmayan yok gibiydi. Var olan bu uygulamanın üstüne şimdi navigasyon uygulamasını getirdik.

Bugün lansmanını yapıyoruz. İstanbul'un trafiği büyük sorun. Bunun bir şekilde çözülmesi lazım. Tabi hep yol, köprü yaparak değil biraz bilinçli olarak yolumuzu, güzergahımızı önceden bilgi alarak belirlersek bunun İstanbul trafiğine büyük katkısı olacağını düşünüyorum.

Bu uygulamamızı onun için herkesin kullanmasını istiyorum. Çünkü hepimizin işine yarayacak. Sesli komut alıyor ve bedava bir uygulama. Sesli komut aldığı için size sesli yol gösteriyor. Dolayısıyla kullanımı çok rahat ve kolay.

Onun için buna yoğun bir ilgi bekliyoruz. Heyecanlıyız. Bu uygulamayla inşallah İstanbul trafiğine biraz katkımız olacak" dedi.
 
YANDEX ULUSLAR ARASI BÜYÜMESİNE TÜRKİYE'DEN BAŞLADI
 
Yandex'in diğer uygulamaları hakkında da bilgi veren Yalçındağ, "Yandex iki senedir Türkiye'de. Rusya'da 'goole' ile rekabetinde Yandex'in pazar payı yüzde 62 ile 65 arasında. Sanıyorum dünyada 'goole'le yendiği birkaç ülkeden bir tanesi Rusya.

Şimdi uluslar arası büyümesini Türkiye ile başladı. İki sene önce geldiler Türkiye'ye. Bir ön hazırlık süresi var. Bu yüksek teknolojik bir ürün. Tamamen bir algoritma, matematik üzerine kurulu bir sistem olduğu için dünyada sadece 5 firma arama motoru teknolojisi üzerine çalışıyor. 'Goole' ile 'Yandex' daha çok Avrupa'da rekabet edecek gibi gözüküyor.

Dolayısıyla Türkiye'ye Yandex'in gelmesi ve arama motoru endüstrisinde 'goole' ile bir rekabet içine giriyor olması Türkiye'de kullanıcıların çok işine yarayacak diye düşünüyorum. Kaliteyi yükseltecek diye düşünüyorum. Onun için ben Yandex'in ilk Türkiye'yi seçmesini çok önemsiyorum.

Türkiye'nin yeniliklere, teknolojiye açık genç nüfusunun olması ve aşağı yukarı yüzde 99 bir 'goole' pazar payına sahip olması Yandex'in çok etkiledi Türkiye'yi seçerken. Türkiye'nin tabi bölgedeki ekonomik ve siyasi istikrarı ve kalabalık nüfusu da çok etkiledi.

Bunun için de Yandex Türkiye'ye çok inandı ve geldi. Ben de Türk gençliğinin, internet kullanıcılarının Yandex'e inanacağını ve bize destek olacağını düşünüyorum. Onun için de bütün yeni uygulamalarımızı Rusya'dan önce Türkiye'de çıkartıyoruz. Bu navigasyon uygulamamızın da değir ürünler gibi sevileceğini düşünüyorum" diye konuştu.
 
YANDEX'İN ULUSLAR ARASI AÇILIMININ KİTABI TÜRKİYE'DE YAZILIYOR
 
"Yandex Türkiye'ye yatırım anlamında nasıl bakıyor" şeklindeki soruya Yalçındağ şu cevabı verdi: "Türkiye son 11 yıla yakın hakikaten istikrarlı ekonomisi ve siyasi istikrarını sürekli yukarı çıkartarak gelişen bir ülke. Bu tabi yatırım yapmak isteyen ülke ve grupların ilgisini çekiyor.

Bu sebeple de Yandex Türkiye'nin bu cazibesine kapıldı ve ilk büyümesini Türkiye'den gerçekleştirdi. Buradaki hedeflerimizi başarabilirsek, bu şimdilik iyi gidiyor, Avrupa'daki diğer ülkelere de buradan açılacağız. Yandex'in uluslararası açılımının kitabı, anayasası Türkiye'de yazılıyor.

Buradaki geçirdiğimiz evrim, devrim, tecrübe Yandex'in bundan sonraki uluslararası büyümesinde katkısı olacaktır. Yandex'in bu arada Avrupa'nın en büyük internet şirketi. Halka açık ve değeri 13 milyar dolar. Türkiye'ye o kadar inanıyoruz ki, Türkiye'yi sadece bir ofis olarak kullanmak istemiyoruz.

Türkiye'yi bir inovasyon merkezi, bu bölgenin silikon vadisi yapmak istiyoruz. Bu sebeple de Rusya'dan önemli sayıda mühendisi Türkiye'ye getireceğiz. ve bu ürünlerin Rusya ile birlikte Türkiye'de de paralelde geliştirmek için önemli yatırımlar yapmayı düşünüyoruz.

Bu sebeple önemli bir üniversitemizle 'Yandex Akademi' projemiz var. Bu akademiyi Moskova'da yaptığımız gibi gerçekleştirebilirsek, Türk algoritmalarını yazacak Türk matematikçiler ve mühendisler yetiştirmek istiyoruz."
 
Yalçındağ daha sonra gazetecilerle birlikte akşam yemeği için tekneyle Çengelköy'e geçti.

DHA