Yangın iddiası AB'ye sıçradı

Atina, Mesut Yılmaz’ın Yunanistan’da orman yangınları çıkarıldığıyla ilgili ifadeleri üzerine yeni soruşturma başlattı. Konu AB Komisyonu’na da iletildi

Yangın iddiası ABye sıçradı
28 Aralık 2011 Çarşamba 08:11 tarihinde eklendi.

 

Eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın 90 ’lı yıllarda  “Yunanistan’a orman misillemesi” yapıldığı yönündeki açıklamaları Atina’da günün konusu oldu. Yunan Dışişleri Bakanlığı önceki gece yapıtğı açıklamada Ankara’dan konu hakkında resmi yanıt beklediklerini duyurdu. Dışişleri Bakanlığı çevreleri Yılmaz’ın açıklamalarının çok ciddiye alındığını söyledi. 
 
Yunan yargıtayı dün Mesut Yılmaz’ın açıklamaları doğrultusunda, Yunanistan’da o dönem yaşanan orman yangınları için yeniden soruşturma başlattığını açıkladı. Yargıtay Başsavcısı İoannis Tentes yetkili savcılara  acil tanımlaması ile geçtiği notunda 1995 ve 1997 yıllarında Yunanistan’ın, Ege kıyıları karşısındaki adalarda çıkan orman yangınları hakkında kapanmış soruşturma dosyalarının yeniden açılmasını istedi. Başsavcı, “yeni veriler oluştuğunu ” öne sürdü.
 
‘Biz o zaman söylemiştik’
Mesut Yılmaz’ın açıklamaları siyasi arenada da geniş yankı buldu. İktidardaki milli birlik koalisyonuna katılan en büyük parti PASOK ise “Türk hükümetinin resmi açıklamalarını bekliyoruz” ifadesini kullandı. Yunan solcu SİRİZA partisi ise tepkisini bir adım daha ileri götürdü. SİRİZA mensubu Avrupa Parlamentosu milletvekili Nikos Houndis Komisyona’a ilettiği bir soru önergesiyle konuyu AB Komisyonu’na taşıdı. Yunan milletvekili önergesinde Türkiye’nin Mesut Yılmaz’ın açıklamalarını yargı yoluyla araştırması gerektiğini ileri sürerken Komisyon’un da bunun sağlanması için devreye girmesini istedi. Houndis önergede  “AB’ye üye olmak isteyen devletlerin paranoyak bir cani gibi eylemlerde bulunması akıl almaz” ifadesini kullandı.
 
‘Tazminat isteyeceğiz’
Bu arada koalisyon ortağı aşırı sağcı LAOS partisi yetkilileri “Liderimiz Yorgo Karacaferis’in 90’lı yıllardaki orman yangınları sırasındaki açıklamalarını şimdi Yılmaz ’ın söyledikleri doğruluyor ” dedi. LAOS kurmayları televizyon ve radyo kanallarındaki demeçlerinde  “O dönem bize ‘Aşırısınız, aslı olmayan şeyler söylüyorsunuz’ diyerek eleştirdiler. Ciddiye almadılar. Şimdi haklı olduğumuz ortaya çıktı” dedi.
 
Mesut Yılmaz ’ın Birgün gazetesine açıklamaları Noel tatili nedeniyle gecikmeli olarak gazetelerdeki yerini aldı. Manşetlerde geniş yer bulan habere Tanea “Yılmaz ateş yaktı. Açıklamalar şok etkisi yaratıyor” başlığını atarken Demokratia “Ormanlarımızı Türkler ateşe veriyordu! Yunanistan insan kaybı, yangın söndürme masrafları ve kaybedilen turizm geliri için tazminat talep edecek” dedi. Elefteros Tipos “Türk ajanlar Yunan ormanlarını yakıyordu. Bu ülkemize karşı bir terör eylemidir” yorumunu yaptı. 
 
MÜSTEŞARI ÇAĞIRDILAR
Yunan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Atina Büyükelçilik Müsteşarı’nı dün bakanlığa çağırarak, Ankara’nın Mesut Yılmaz’ın açıklamalarını araştırmasını ve akabinde Yunan tarafına bilgi vermesini istedi. 
 
Birgün gazetesinden Enver Aysever’e konuşan eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın açıklamaları, 23 Aralık Cuma günü “Yunanistan’da orman yakmak devlet sırrıydı” başlığıyla yayımlanmıştı. Birgün’e göre Yılmaz, faili meçhul cinayetlere ilişkin soruları yanıtlarken Susurluk raporuyla ilgili “Devlet sırrı dışındaki tüm bilgiler raporda var. Devlet sırrı olanlar Azerbaycan’da darbe girişimi, Yunanistan’a orman misillemesi gibi konular” demişti.

Milliyet