"Yaptırımları delenlerin üzerine balyoz gibi ineriz"

ABD Başkanı Barack Obama, İran’a yönelik yaptırımları göz ardı etmek suretiyle bu ülke ile ticaret yapmanın yollarını arayan şirketleri uyardı.

Yaptırımları delenlerin üzerine balyoz gibi ineriz
11 Şubat 2014 Salı 21:27 tarihinde eklendi, 1.178 kez okundu.

Bu şirketlerin kendi kendilerini tehlikeye soktuklarını ifade eden Obama, “Onların üzerlerine balyoz gibi ineriz.” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande Beyaz Saray’da bir araya geldi. Görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen ikilinin gündeminde öncelikli olarak dış politika vardı. Başkan Obama dış politikada İran’a geniş yer ayırdı.

Obama, bir gazetecinin 100’den fazla Fransız iş adamının Tahran’ı geçtiğimiz hafta ziyaret ettiğini hatırlatması üzerine bu konuda net mesajlar verdi. Bazı şirketlerin İran'da keşif ve yatırım imkanı arayabileceğini ifade eden Obama, yaptırımların delinmesi halinde ABD’nin tepkisinin çok sert olacağı mesajını verdi.

Obama, gelecek hafta gerçekleşecek görüşmelerin İran’ın dünyaya nükleer programın barışçıl amaçlı olduğunu göstermek adına bir fırsat olduğunu ifade etti. Yeni yaptırımların müzakere sürecinde diplomatik çözüm ihtimalini tehlikeye sokacağını bir kez daha dile getiren Obama, “Cumhurbaşkanı Hollande ve ben mevcut yaptırımların uygulanmaya devam edilmesi konusunda fikir birliğine vardık.” şeklinde konuştu.

Obama ayrıca, İran’ın nükleer silah edinmesine engel olmak yönündeki amaçları doğrultusunda müttefik ülkeler ile birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi. 


CİHAN