Yargıtay'ın Balyoz mesaisi başladı

Eski kuvvet komutanlarının da aralarında bulunduğu 361 sanıklı Balyoz davasının ilk temyiz duruşması bugün başladı

Yargıtayın Balyoz mesaisi başladı
15 Temmuz 2013 Pazartesi 09:32 tarihinde eklendi.

Yargıtay'da, aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu Balyoz Planı davasının temyiz duruşması başladı. Duruşma, Yargıtay girişinde yaşanan izdiham sebebiyle saat 9 yerine 9.30'da başladı. Heyet, salondaki yerlerini aldı.

361 sanıklı Balyoz Planı davasının temyiz duruşması için hazırlıklar tamamlandı. Emniyet güçleri sabahın erken saatlerinden itibaren Yargıtay çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Yargıtay'ın dört bir yanına güvenlik noktası koyan polis, duruşmayı izleyecekleri tek tek kontrol ederek içeri aldı. Duruşmayı izlemek için ise 42 gazeteci akredite yaptırdı. Gazeteciler listeye bakılarak tek tek alındı.

Duruşmayı ayrıca CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da takip ediyor. Yargıtay konferans salonunda, basın mensuplarının fotoğraf ve görüntü almaması için ekranlara uyarı yazısı yazıldı. Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 183 ve 286. maddeleri hatırlatılıp cezai müeyyide uygulanacağı ifade edildi. Sanıkların duruşmaya katılıp katılmayacağına ise bugün karar verilecek. Sanık avukatlarının böyle bir talep bulunması bekleniyor.

CUMHURİYET SAVCISI 256 SANIK HAKKINDA MAHKUMİYET KARARI ONANMASINI İSTEMİŞTİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanan Balyoz Planı davasıyla ilgili tebliğnamesini hazırlayarak dava ile ilgili kararı verecek Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne göndermişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Balyoz Planı davasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık'ın da aralarında olduğu 256 sanık hakkındaki mahkumiyet kararlarının onanmasını istemişti.

Tebliğnamede, sanıklar eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'a verilen 20'şer yıl hapis cezası ile Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık'a verilen 18'er yıl hapis cezalarının onanması talep edilmişti. Tebliğnamede ayrıca 67 sanık hakkındaki mahkumiyet kararlarının ise bozulması istenmişti.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET 20 YILA İNDİRİLMİŞTİ

Balyoz darbe planı davasında, eski 1. Ordu Komutanlarından emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'e 'örgüt yöneticiliği' suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmişti. Fakat mahkeme, 'darbeye eksik teşebbüs' gerekçesiyle cezaları 20'şer yıla indirmişti.

Engin Alan, Ergun Saygun ve Bilgin Balanlı'ya ise 18 yıl hapis cezası vermişti. Dursun Çiçek de 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 34 sanık beraat ederken 330 sanığa çeşitlik hapis cezaları verilmişti. Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün dosyası ifade veremediği için ayrılmıştı. Mahkeme 250 tutuklu sanıkların tümüne tutukluluklarının devamına karar vermişti.


CİHAN