Yaris Hybrid görücüye çıktı

Dünyada ilk kez B sınıfı otomobillerde hibrit uygulamasına geçen Toyota, ”Yaris Hybrid” modelini Türkiye’de ilk kez ”Mersin Auto Show” fuarında sergilemeye başladı.

Yaris Hybrid görücüye çıktı
17 Ekim 2012 Çarşamba 16:53 tarihinde eklendi, 1.087 kez okundu.

Toyota Pazarlama ve İletişim Müdürü Ziya Burnaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada 4 milyon adedin üzerindeki satış rakamıyla hibrit teknolojisinin lideri konumuna geldiklerini, B segmentindeki ilk hibrit otomobil olan Yaris Hybrid’le de özellikle kent ulaşımı için ideal çözüm sunduklarını söyledi.

 
İlk kez Mersin Auto Show’da sergilenen modelin birçok avantaj sağladığını ifade eden Burnaz, şu bilgileri verdi: ”Yaris Hybrid, dışarıdan şarj gerektirmeden elektrikli ve benzinli motorun en verimli şekilde çalışması, fren esnasında kendi kendini şarj ve benzin harcamadan gerçekleştirilen 0 emisyonlu elektrikli sürüş imkanıyla dikkat çekiyor. İlk seri üretilen hibrit aracımız Prius modeliydi. Bugün Toyota 4 milyonun üzerinde hibrit aracı üretir duruma geldi. Ama B segmentinde ilk kez hibrit uygulaması yapılıyor. Bu açıdan çok önemli. Yani artık küçük otomobillere de hibrit uygulaması yapılabiliyor. Dünyadaki B segmentindeki ilk hibrit otomobil Toyota Yaris oldu.” Yeni modelin çevreye saygılı olması ve düşük yakıt tüketimi özelliğinin ön planı çıktığını vurgulayan Burnaz, otomobilin 100 kilometrede 3.4 litre gibi düşük şehir içi yakıt tüketimi olduğunu kaydetti.
 
Bu yakıt tüketim miktarının otomatik şanzımanlı versiyon için geçerli olduğunu ifade eden Burnaz, ”Otomatik araçların daha fazla yaktığı yönünde algı vardır. Ona rağmen bu araç, 3.4 gibi sınıfında en düşük yakıt tüketimine sahip. İki motor efektif şekilde çalıştığı için gerektiğinde elektriği, gerektiğinde benzini devreye sokup, uyum içerisinde yakıt tüketimini düşürüyor” dedi.
 
Yeni modelin satışının başladığını bildiren Burnaz, 2 versiyonu olan Yaris Hybrid’in tam otomatik şanzımanlı iki versiyondan birinin 48 bin 750 lira, diğer versiyonun ise 51 bin 750 liradan satıldığını belirtti.
 
Otomobil almanın tam zamanı
 
Burnaz, ÖTV’deki artışlara da değinerek bu durumun mutlaka fiyatlara yansıyacağını belirtti.
 
Otomotiv sektörünün karlılık açısından çok iyi bir sektör olmadığını kaydeden Burnaz, "Sektörün sürekli olarak fiyat artışlarını absorve etmesi mümkün değil. Ama geçiş döneminde piyasanın çok zarar görmemesi için bu yapılıyor. Açıkçası önümüzdeki süreçte fiyatlara yansıma hissedilebilir. Araç almak için iyi bir dönem. Satışlar, bu sene geçen senenin altında seyrediyor. İlk 8 ayda, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10-11 gerileme söz konusu. Önümüzdeki 4 aylık süreçte bunun iyileşip, geçen seneki seviyelere ulaşmasını arzuluyoruz" diye konuştu.
 
Fiyat artışlarının ne zaman hissedilmeye başlayacağının kestirilemeyeceğini anlatan Burnaz, firmaların hedeflerine göre bunun değişiklik gösterebileceğini sözlerine ekledi.