Yasaklı kitaplara genel af

Yargıyı hızlandırmak için hazırlanan paketten yasaklı kitaplar için genel af kararı çıktı.

Yasaklı kitaplara genel af
22 Ocak 2012 Pazar 21:08 tarihinde eklendi, 1.060 kez okundu.

Adalet Bakanlığı, tek parti döneminden bugüne 'resmi yasaklı' olan kitaplara özgürlük kararı aldı. Böylece, 23 bini bulan kitabın sicilinde bulunan 'yasak' kararı silinerek bir ayıp temizleniyor. 

Eseri yasaklanan yazarlar arasında Karl Marx’tan Mao Zedung’a, Nazım Hikmet’ten Aziz Nesin’e Necip Fazıl’dan Şule Yüksel’e kadar geniş yelpazeden çok sayıda isim bulunuyor. Yasağın kalkmasıyla birlikte bu kitaplarla ilgili verilen toplatma, yasaklama, dağıtım, satış engelleme kararları da hükümsüz hale gelecek. Bu kitapların delil olma niteliği de sona erecek. Yasaklı kitapların genellikle sol ve dini içerikli olduğu biliniyor. Oysa, komunizm, şeriat, faşizm propogandasını suç sayan eski TCK’nın 141, 142 ve 163’ncü maddeleri 1991 yılında mevzuattan çıkarılmıştı. Ceza Kanunu’nda karşılığı olmayan ‘suç’ içeren kitapların cezası 20 yıl sonra kaldırılıyor. 

Cumhuriyetin ilk yıllarına dayanan yasak geçen günlerde Sincan Cezaevi’ndeki uygulamayla yeniden gündeme gelmişti. Karl Marx ve Mao’nun eserleri cezaevine sokulmamıştı. Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı tasarıyla yasağın dayanağı olan 5187 Sayılı Basın kanununa ekleme yapılıyor. Yasaya eklenen bölüm şöyle: “1 Haziran 2005 tarihine kadar mahkemelerce basılı yayınlarla ilgili olarak verilmiş toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi kararları, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren altı ay içinde, yetkili ve görevli mahkemeden bu yasaklığın devamı niteliğinde bir karar alınmamış olması durumunda kendiliğinden hükümsüz hale gelir.” 

2005 tarihi, yeni TCK’nın yürürlüğe girdiği tarih. Kitap yasaklama kararları bu tarihten önceye dayanıyor.


Medyaradar