Yaşam uzaydan mı geldi ?

Antartika’daki bir meteoritte bulunan nitrojen “Dünyamızda hayatın kaynağın uzay mı?” sorusunu tekrar gündeme taşıdı.

Yaşam uzaydan mı geldi ?
03 Mart 2011 Perşembe 12:35 tarihinde eklendi, 1.225 kez okundu.

 

Bilim insanları kimyasal analiz sonucunda bir meteoritte gaz şeklinde amonyağa rastladılar. Amonyaktaki nitrojen (azot) ise hayatın temel yapıtaşı olarak bilinen proteinler ve DNA’da bulunuyor. Araştırmacılara göre dünyamızda hayat olması için gereken eksik malzemeler bu tip meteoritler aracılığıyla dünyaya gelmiş olabilir.
 
Ulusal Bilim Akademisi Araştırmaları dergisinde çıkan araştırma Arizona Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi, Santa Cruz’dan bilim insanları tarafından yürütülüyor.
 
Grave Nunataks 95229 meteoridi adını 1995’te Antarktika’da keşfedildiği yerden alıyor. Araştırmacılar, bu meteoritten numune olarak aldıkları 4 gram tozu inceleyince bol miktarda amonyak ve hidrokarbona rastladılar. Araştırmayı yürüten Profesör Sandro Pizzarello’ya göre göktaşlarından koparak dünyamıza düşen meteoritler amonyak gibi maddelerce oldukça zengin. Ancak dünyada hayatın başlamasını sağlayacak derecede meteoritin, nerede, ne zaman ve ne miktarda düştüğü henüz bilinmiyor. Şu aşamada sadece tahmin yürütebildiklerini belirten Pizzarello, bu dünya dışı maddelerin volkanlar ve gelgit havuzlarıyla etkileşiminin dünyada yaşamı tetiklemiş olabileceğini düşünüyor.
 
1969’da Avustralya’ya düşen “Murchison” meteoridine de değinen Pizzarello, onun da hidrokarbonlarca zengin olduğunu ancak bu meteoridin hayatın başlangıcından çok sonuna ilişkin bulgular içerdiğini düşünüyor. Pizzarello ayrıca, Murchison’daki bileşenlerin moleküler yapılarının fazla karmaşık ve düzensiz olduğunu da ekliyor.

NTV