Yaşamı bale gösterisi olacak

OSMANLI İmparatorluğu’nda yaşadığı dönem dünyada ‘Korkunç Türk olarak’ tanınan mindere çıkan ve 'Grekoromen güreşi yapan ilk Türk pehlivanı' olduğu belirtilen 'Koca Yusuf’un yaşamı bale gösterisi olacak. Samsun Devlet Opera Balesi’nde görevli 2 sanatçı, bale eserinin hazırlanması için çalışma başlattı.

Yaşamı bale gösterisi olacak
29 Mart 2016 Salı 11:15 tarihinde eklendi, 3.124 kez okundu.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1857-98 yıllarında yaşaşan, grekoromen güreşi yapan ilk Türk pehlivanı olduğu belirtilen Koca Yusuf’un yaşamı sahneye konulacak. Yaşadığı dönem serbest güreşin efsanevi isimlerinden olan Avrupa ve Amerika’daki başarılarından dolayı 'Korkunç Türk' olarak adlandırılan Koca Yusuf’un başarıları, yaşadıkları ve dramatik ölümünün bale gösterisi olarak sahnelenmesi için Samsun Devlet Opera ve Balesi Sanatçıları tarafından çalışma başlatıldı. Bertan Rona tarafından Koca Yusuf’un yaşamını anlatan bale gösterisinin librettosu (metin) yazıldı. Tolga Taviş tarafından da bestesinin yapılacağı belirtildi. 
 
Samsun Devlet ve Opera Bale Müdürü ve Sanat Yönetmeni Mehmet Ortaç, 2014 yılında Hekimoğlu Operasını hazırlayan Bertan Rona ve Tolga Taviş’in bu defa da ünlü pehlivan Koca Yusuf’un hayatını bale eserine dönüştürdüklerini belirterek, şöyle dedi:
 
"İki sanatçımız yine yerli bir konu olan Koca Yusuf’un hayatını konu alan bale eserinin hazırlanmasıyla ilgili çalışmaları şuan devam ediyor. Ben bütün opera bestecilerine çağrı yapıyorum. Yaptığınız eserler burada değerlendirilir. Biz kendi eserlerimizle tanınmak istiyoruz. Samsun Operası’nın böyle bir misyonu var. Bu tür çalışmalar olduğu müddetçe biz sahnelemekten onur duyarız." 
 
Bertan Rona, Koca Yusuf’un yaşadığı dönem dünyaca tanınan bir güreşçi olduğunu söyledi. Koca Yusuf’un yaşamının son derece dramatik olduğunu söyleyen Rona, şöyle konuştu:
 
"Osmanlı İmparatorluğu sınırlarının dışında Avrupa’da ve Amerika’da birçok gösteri müsabakalarında dönemin ünlü güreşçilerini, sporcularını yenmiş bir pehlivan. O kadar sert bir güreşçi ve müsabakalar o kadar sert geçiyor ki yaptığı güreş sonrasında Amerika’da gazeteler 'Korkunç Türk' manşeti atarak haberini yayınlıyor. Amerika'dan memleketine dönüşü sırasına ise Atlas Okyanusu'nda bulunduğu geminin batması sonucu hayatını kaybediyor. Bizim kültürümüz için önemli bir isim. Koca Yusuf’un hayatı bale olarak işlenmeye çok uygun. Yağlı güreş, bütün dünyanın ilgisini çeken bir konu. Bu modern dans ve müzik eşliğinde bale gösterisi olacak. Koca Yusuf Balesi’nin Türkiye’de ilgi göreceğini düşünüyorum. Ama Avrupa’da da ilgi görecektir. Çünkü hayatında bir Paris ayağı var. Koca Yusuf, orada Fransız dünya şampiyonunu yeniyor. Yine Amerika’da ilgi görecek. İlginç bir detay var. Amerikalı bir dünya şampiyonu ile yaptığı maçı bu günkü Metropolitan Operası’nın sahnesinde yapılıyor. Ancak büyük sansasyon yaratan sakatlıklara neden olan maçtan sonra karar veriliyor Metropolitan Operası’nın sahnesi bu tip gösterilere kapatılıyor. İlginç hayat hikayesi nedeniyle Koca Yusuf Balesi’nin Türkiye’de sahnelenmesinin ardından hem Avrupa’da hem de Amerika’da ilgi göreceğini düşünüyorum." 
 
2014 yılı Ekim ayında başlayan düşünce ve kurgu aşamasından sonra bale librettosunu (metin) 2 gün içinde yazdığını dile getiren Rona, "Tolga Taviş’in eser için beste yapmasının ardından tahminim 2016-2017 sanat sezonu bahar dönemine biz Koca Yusuf Balesi’ni yetiştirebiliriz diye düşünüyorum" dedi.